Aktivna Hrvatska ponovno aktivna

05.06.2020.

Treninzima u Vodicama i Sisku nastavljena je ovogodišnja sezona Aktivne Hrvatske, koju je naglo prekinula epidemija koronavirusa. Nakon popuštanja mjera, treninge Aktivne Hrvatske jedva su dočekali ne samo vježbači, već i njihovi sugrađani koji su se u velikom broju okupili na glavnim trgovima Vodica i Siska i sa zanimanjem pratili cijeli trening. Hrvatska liječnička komora i ove sezone sudjeluje kao stručni partner u projektu, kako bi educirala o važnosti redovite tjelesne aktivnosti i usvajanja zdravih životnih navika u svrhu očuvanja zdravlja.

„Novo normalno“ za ovaj projekt započelo je 23. svibnja 2020. kada se već tradicionalno, petu godinu zaredom trening Aktivne Hrvatske održao u Vodicama. U ime Hrvatske liječničke komore vježbačima se obratila dr. Suzi Vatavuk, specijalistica epidemiologije, a iz povjerenstva HLK-a Šibensko-kninske županije pridružili su se i predsjednik dr. Nino Brajković te zamjenica predsjednika dr. Branka Birkić Plavčić.

Tom prigodom dr. Vatavuk je naglasila da se svatko može baviti nekom vrstom tjelesne aktivnosti, no da tjelesna aktivnost mora biti prilagođena određenim potrebama i stanjima pojedinca. Redovita tjelesna aktivnost podiže imunitet, čini dobro svakom aspektu zdravlja, uključujući i mentalno zdravlje jer se luče endorfini i osoba se bolje osjeća. Također, tjelesna aktivnost pomaže prevenciji razvoja kroničnih bolesti, a u tijeku kroničnih bolesti služi održavanju boljeg stanja, boljih vrijednosti, primjerice tlaka, šećera i sl.

Sljedeći trening Aktivne Hrvatske preselio se 4. lipnja 2020. na kontinent, u Sisak u kojemu ni kiša nije mogla spriječiti hrabre vježbače da odrade cijeli trening. Prostor "kod sata" (Trg Josipa Jelačića), gdje se Siščani oduvijek sastaju, bio je prepun ljudi, a trening je vodio njihov sugrađanin Patrik Kramarić, aktualni državni prvak u plivanju na 50 m prsnim stilom, uz pomoć svojih kolega s Kineziološkog fakulteta. U ime HLK koja podržava projekt i promiče zdravlje i zdrave stilove života, prisutne je pozdravila dr.sc. Gordana Živanović-Posilović, članica povjerenstva HLK-a Sisačko-moslavačke županije te je pritom istakla važnost tjelovježbe i fizičke aktivnosti za zdravlje, dobro osjećanje i posebno imunitet.

"Ukoliko želite biti "zdravi, lijepi i hepi", kao što piše na majicama svih vas koji vježbate, jako je važno svaki dan odvojiti barem 15-ak minuta za fizičku aktivnost, u skladu s mogućnostima. Makar samo za laganu šetnju uz Kupu na svježem zraku kad je lijep dan - već time za svoje zdravlje učinit ćete puno. Osim kondicije koju tako stječete, oslobađaju se hormoni sreće, bitni za dobro raspoloženje i dobro osjećanje, a u kombinaciji sa zdravom prehranom jačate imunitet potreban za svladavanje svih infekcija, pa i trenutno aktualnih viroza. Redovita fizička aktivnost i boravak u prirodi znači zdravlje i prevenira brojne kronične bolesti", poručila je dr. Živanović-Posilović svima prisutnima.
Naporan trening u dobrom raspoloženju, Siščani su odradili u potpunosti, a tražilo se i mjesto više. Grad mladih i grad sporta, potvrdio je i ovaj put da s pravom nosi taj naziv.

Prije ljetne pauze slijede još treninzi Aktivne Hrvatske 4. srpnja u Osijeku, 16. srpnja u Dubrovniku te 24. srpnja u Zadru.

vrh stranice