Aktivnosti Županijskog povjerenstva Međimurske županije u studenom i prosincu 2016.

28.12.2016.

Tijekom studenog i prosinca 2016., Županijsko povjerenstvo HLK-a za Međimursku županiju u suradnji s podružnicom Čakovec Hrvatskog liječničkog zbora nastavilo je organizirati stručna predavanja koja se već godinama redovito održavaju u multimedijskoj dvorani Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu. Predavanje pod nazivom „Kako vam neuroradiolog može pomoći“, održala je 21. studenog dr. sc. Martina Špero, neuroradiolog iz KB Dubrava iz Zagreba.

Predavanje pod nazivom „Racionalna mikrobiološka dijagnostika“ organizirali su HLK, HLZ i županijski Zavod za javno zdravstvo, a održale su ga 7. prosinca specijalistice i specijalizantice kliničke mikrobiologije dr. Vesna Vršić-Krištofić, dr. Maja Židov, dr. Iva Kokić te ravnateljica  Zavoda prim. Marina Payerl-Pal.

Intervencijski radiolozi, prof. dr. sc. Vinko Vidjak iz KB Merkur i prim. Andrej Pal iz OB Varaždin, predstavili su svojim predavanjem održanim 14. prosinca u Čakovcu, široj liječničkoj javnosti mogućnosti suvremene intervencijske radiologije.

Dio članova HLK-a s područja Međimurske županije te predsjednik i zamjenik predsjednika Županijskog povjerenstva, prim. dr. sc. Ivan Žokalj i dr. Mario Vinko, otputovali su u organizaciji HLK-a na obilježavanje 25. godišnjice tragedije Vukovara.

Prikupljanje potpisa za peticiju podrške

Članovi Povjerenstva intenzivno su tijekom studenog prikupljali potpise za peticiju podrške Komorinu Cjelovitom konceptu specijalističkog usavršavanja doktora medicine, pri tom objašnjavajući prednosti novog modela i slušajući primjedbe članstva na predložene izmjene te sugestije za dopunu prijedloga HLK-a. Primjedbe članova odnosile su se ponajprije na pitanje hoće li se predloženim modelom specijalističkog usavršavanja uspjeti osigurati dovoljan broj novih specijalista u manjim županijskim općim bolnicama.

Strukovni kolektivni ugovor za liječnike

Druge primjedbe članova odnosile su se na strukovni kolektivni ugovor za liječnike. Naime, dio članstva je nezadovoljan što se pitanje tog ugovora nije u javnosti naglasilo na jednak način poput problema liječnika specijalizanata i loših strana u dosadašnjem modelu specijalističkog usavršavanja. Kolege su tražile od delegata Skupštine da pitanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike postave na sjednici Skupštine.

Donacija Županijskoj bolnici Čakovec

Krajem prosinca Povjerenstvo Međimurske županije priključilo se humanitarnoj akciji „Medicinari Velikog srca“. U Županijskoj bolnici Čakovec, predsjednik Povjerenstva Međimurske županije HLK prim. dr. sc. Ivan Žokalj, uručio je 23. prosinca liječnicima dječjeg odjela dr. Biserki Hrastić-Miše i dr. Igoru Šegoviću te glavnoj sestri Dijani Farkaš, donaciju igračaka prikupljenih u sklopu akcije.

vrh stranice