Europske liječničke organizacije: Važno je omogućiti profesionalnu mobilnost liječnika i nakon Brexita

01.07.2020.

Iako europske liječničke organizacije opetovano, još od 2016. godine traže od europske i britanske administracije da se pronađu pragmatična rješenja o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija, koja će omogućiti slobodnu profesionalnu mobilnost liječnika između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva i nakon Brexita, još nisu doneseni sporazumi koji bi nakon 31. prosinca 2020., do kada traje tranzicijsko razdoblje, trebali urediti ovo područje koje izravno utječe na zdravstvene sustave obiju strana. Zdravlje je globalno pitanje i zdravstvene profesije ne poznaju državne granice, što je nedavno dokazala i pandemija koronavirusa.

U svojim dopisima koji su dostupni ovdje, europske liječničke organizacije upozoravaju da je od iznimne važnosti i nakon Brexita omogućiti liječnicima jednostavno i slobodno profesionalno kretanje između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Krovne europske liječničke organizacije traže da se međusobnim sporazumima o priznavanju stručnih kvalifikacija osigura kontinuitet te pravna sigurnost i nakon tranzicijskog razdoblja, kako za studente tako i za zdravstvene djelatnike. Ne smijemo dopustiti da Brexit ugrozi europske pacijente, liječnike i zdravstvene sustave, upozoravaju liječničke organizacije u svojim brojnim apelima.


vrh stranice