Indijska konoplja ne zadovoljava kriterije za proglašenje lijekom

U organizaciji Povjerenstva za medicinsku deontologiju HLK-a  i Povjerenstva Splitsko- dalmatinske županije HLK-a , 30. rujna održana je tribina pod nazivom „Legalizacija marihuane u medicinske svrhe“. Tribina je bila namijenjena članovima etičkih povjerenstva zdravstvenih ustanova, liječnicima i zainteresiranoj javnosti.

Nakon uvodnih pozdravnih govora predsjednice Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a prof.prim.dr.sc. Lade Zibar i predsjednika županijskog Povjerenstva HLK-a doc.dr.sc. Krešimira Dolića, održana su predavanja iz kojih vrijedi izdvojiti predavanje docenta Ognjena Brborovića, predsjednika Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe Ministarstva zdravlja, a koji je pokušao približiti povijest i način rada Povjerenstva. Naglasio je kako se radi o regulaciji tog područja pri čemu se moglo čuti da su neke odluke donesene na temelju dokumenata drugih zemalja, a isti su doneseni na osnovu sudskih presedana ili pojedinačnih slučajeva.

Doc.dr.sc. Tomislav Franić, specijalist psihijatar iz Klinike za psihijatriju KBC-a Split, otvorio je pitanje dokazane povezanosti uporabe kanabinoida s ranijom pojavom i težom kliničkom slikom shizofrenije i bipolarnog afektivnog poremećaja. Time je otvorio i brojne etičke aspekte dugotrajne primjene tvari s liste zabranjenih tvari u mladih pacijenata poput onih oboljelih od multiple skleroze nasuprot već postojećoj primjeni tvari s liste zabranjenih supstanci, ali u puno kraćim vremenskim intervalima.
Prof.dr.sc. Damir Sapunar sa splitskog Medicinskog fakulteta bogato je dokumentirano i ilustrativno izložio kako se neka  tvar proglašava učinkovitom i sigurnom pa onda i lijekom. Istaknuo je da tvar mora pokazati značajno veću učinkovitost u odnosu na već postojeće etablirane lijekova za neka stanja (primjer aspirina za bol), ili da tvar mora biti podjednako učinkovita kao postojeći lijekovi ali jeftinija u proizvodnji i prodaji da bi imalo smisla proglašavati je lijekom.
Zaključno je pokazao da ulje kanabinoida ni na koji način i ni u kojoj indikaciji ne zadovoljava kriterije proglašavanja lijekom ili da bi bilo učinkovitije od postojećih lijekova za bilo koju od odobrenih indikacija. Naglasio je i da anegdotalni slučajevi u kojima je nekom pojedincu neka tvar pomogle ne mogu i ne smiju biti temelj proglašavanja neke tvari lijekom, nego da samo mogu biti nit vodilja ili ideja za složeno i znanstveno osmišljeno istraživanje na velikom broju ispitanika.
U burnoj diskusiji kakvu etička tribina i treba imati, došlo je do suprotstavljanja različitih mišljenja te su se čuli komentari pojedinaca koji su tvrdili da su im pomogle različite tvari koje nisu lijekovi. Naravno da moramo saslušati pacijente i vidjeti što je na stvari i prikupiti što više podataka, te se voditi načelima individualizirane medicine. Ipak, medicinski dio auditorija zaključio je kako su  liječnici dužni upotrebljavati isključivo one tvari, lijekove i sredstva, čija je učinkovitost dokazana kroz rigorozna znanstvena istraživanja utemeljena na dokazima, a u konačnici za dobrobit naših pacijenata.

vrh stranice