Liječnici ne mogu rješavati problem povećanih izostanaka učenika s nastave

08.11.2019.

Slijedom najava u medijima o promjenama koje bi ograničile broj roditeljskih ispričnica u opravdavanju izostanaka učenika, Hrvatska liječnička komora (HLK) na inicijativu Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu uputila je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak dopis u kojemu traži da pozove i uputi učitelje i profesore da roditelji i nadalje mogu opravdati izostanak svog djeteta u trajanju do tri radna dana.

Najava ovih promjena izazvana je podatkom da su učenici prošle godine izostali s više od 30 milijuna sati nastave, a broj opravdanih izostanaka porastao je za oko 20 posto. Ministrica Divjak smatra da je to posljedica izmjene Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera iz 2017. godine kojom je propisano kako roditelj može više puta godišnje opravdati izostanak djeteta u trajanju do tri radna dana. Stoga je u medijima najavila novu izmjenu Pravilnika, koji bi ograničio tu roditeljsku mogućnost. Početna je ideja da to budu tri dana u svakom polugodištu, rekla je. To bi značilo da bi za većinu izostanaka, roditelji ponovno morali odlaziti liječnicima po ispričnice.

Stoga Hrvatska liječnička komora u dopisu ministrici Divjak ističe da bi ponovno otvaranje problematike izdavanja liječničkih potvrda koje služe opravdavanju kratkotrajnog odsustva učenika s nastave, često i u trajanju od samo jednog dana, učestalo i bez potrebe za pregledom pacijenta jer se radi o samoizlječivim bolestima, nepotrebno administrativno opteretilo liječnike primarne zdravstvene zaštite, što Komora ne smatra opravdanim.
Nadamo se da kurikularna reforma „Škola za život“ nije zaboravila na zdravstvenu edukaciju putem koje će učenici, a prvenstveno učitelji i profesori biti upoznati sa značenjem „samoizlječivih bolesti“, načinu liječenja istih te kako uslijed istih nema potrebe za izdavanjem liječničkih potvrda radi opravdanja odsutstva učenika s nastave. Težimo i želimo vjerovati da ćemo postati odgovorno i zrelo društvo i da ćemo u istom smjeru odgajati mlade, stoji u dopisu HLK.
Zaključno, HLK predlaže da se rješenje problema učestalih izostanka učenika s nastave iznađe na drugi način, na mjestu gdje problem nastaje, svakako ne upućivanjem učenika liječnicima radi izdavanja ispričnica i nametanja dodatnih obveza liječnicima primarne zdravstvene zaštite.

vrh stranice