Najviše liječnika iz Primorsko-goranske županije sudjelovalo u Koloni sjećanja

05.01.2017.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice stradanja Vukovara, Hrvatska liječnička komora pokrenula je projekt „Tjedan sjećanja na Vukovar – '91 protiv agresije, '16 protiv zaborava“ koji je obuhvatio niz aktivnosti u koje su uključeni svi liječnici u Hrvatskoj. Posebno smo ponosni što je najveći broj liječnika koji je sudjelovao u Koloni sjećanja bio iz Primorsko-goranske županije, njih čak 73.
HLK je u svibnju 2016. donirala 50 tisuća kuna za obnovu Vukovarskog vodotornja, dok su u sklopu projekta, koji je trajao od 14. do 18. studenoga, isticanjem prigodnog bedža „'91. Vukovar  '16.“  na radnoj odjeći, liječnici diljem Hrvatske na simboličan način izrazili zahvalnost i pijetet prema svim žrtvama i sudionicima obrane Vukovara.

Na dan pada Vukovara, 18. studenog, Komora je, o vlastitom trošku, omogućila svim hrvatskim liječnicima i studentima Medicinskog fakulteta u Zagrebu sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja. Tako se u Koloni sjećanja našlo preko petstotinjak liječnika iz cijele Hrvatske i oko stotinu studenata zagrebačkog Medicinskog fakulteta za koje je v.d. ravnateljice mr.sc. Vesna Bosanac organizirala obilazak i prijem u OŽB Vukovar i bolnicu hrvatskih veterana. Kolonu liječnika predvodilo je vodstvo Komore,  a na dvanaest transparenata koje su nosili studenti bilo je prikazano dvanaest crnih kvadrata na bijeloj podlozi simbolizirajući 12 mjeseci u godini, čime HLK želi upozoriti nadležne institucije na potrebu utvrđivanja sudbine ranjenika vukovarske bolnice i na nužnost procesuiranja ratnog zločina.

Posebno smo ponosni što je najveći broj liječnika koji je sudjelovao u Koloni sjećanja bio iz Primorsko-goranske županije, njih čak 73. Osim odavanja počasti svim žrtvama Vukovara te priznanja kolegama iz vukovarske ratne bolnice kojima je Komora u Vukovaru dodijelila Medalje časti, boravak u gradu heroju bio je i rijetka prilika za međusobno druženje.

Ovaj događaj pokazao je i da postoji želja za organiziranim odlascima i druženjima,  što bi uskoro trebalo biti i omogućeno radom  podružnica HLK-a. Odlaskom i sudjelovanjem u Koloni sjećanja liječnici iz naše županije pokazali su zajedništvo i domoljublje.

vrh stranice