Pojašnjenja vezana uz dopunsko zdravstveno osiguranje putem Komore

Poštovane kolegice i kolege,

zahvaljujemo Vam na interesu za dopunskim osiguranjem putem Hrvatske liječničke komore koja je o vlastitom trošku, s osiguravajućom tvrtkom Croatia osiguranje d.d., ugovorila policu dopunskog zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu za sve svoje članove koji iskažu interes da ih Komora osigura po tom vidu osiguranja. 

Uvažavajući Vaša razmišljanja i upite, pripremili smo odgovore na najčešće postavljena pitanja kako slijedi:

Što ako želim raskinuti postojeću policu prije njenog isteka? Što ako mi postojeća polica ističe prije 1.1.2018.?

Član HLK koji želi prijeći u Croatia osiguranje (CO) može raskinuti policu osiguranja za vrijeme trajanja osigurateljne godine ili po isteku police. Ako do prelaska u CO dođe prije 1.1.2018. klijent sam snosi trošak mjesečne premije u iznosu od 70,00 kn do navedenog datuma. Nakon 1.1.2018. trošak premije preuzima Komora.  

Kako mogu raskinuti postojeću policu po njenom isteku? Kako raskinuti policu prije njenog isteka?

a.  Klijenti privatnih osiguratelja: pisanim putem traže raskid, prestanak osiguranja u skladu s važećim uvjetima osiguratelja.  

b. Klijenti HZZO-a :  

 • Raskid po isteku police - osobno podnose pisanu Izjavu HZZO-u na obrascu HZZO-a, svakako barem jedan dan prije isteka osigurateljne godine, nikako na sam dan isteka osiguranja.
 • Raskid usred osigurateljne godine  - klijent bilo kada (uz najavu od 3 mjeseca unaprijed) može od HZZO-a zahtijevati raskid osiguranja, osobno se podnosi pisana izjava HZZO-u na obrascu HZZO-a. Ako polica HZZO-a tijekom godine nije korištena, troškova raskida ne bi trebalo biti. Klijenti HZZO-a koji su pak tijekom godine imali značajne troškove po postojećoj polici, moguće su podložni eventualnom plaćanju troškova HZZO-u koji premašuju iznos uplaćene premije odnosno razliku između naplaćene premije i počinjene štete pa se u takvim slučajevima preporuča raskid po isteku police (osigurateljne godine).  

Što ako imam policu ugovorenu preko ustanove u kojoj radim?  

Klijent koji imaju policu ugovorenu preko ustanove u kojoj su u radnom odnosu, trebaju se obratiti u kadrovsku službu ustanove te ispitati mogućnosti raskida vlastite police osiguranja. Mogućnosti raskida osiguranja kod drugog Osiguratelja, ovisno o uvjetima koje je ustanova potpisala s drugim Osigurateljem, trebale bi biti identične mogućnostima navedenim pod Procedura raskida police.  

Što ako već imam policu dopunskog zdravstvenog Croatia osiguranja?

Članovima Komore koji već imaju dopunsko zdravstveno CO-a i koji su prihvatili uvjete Komore poslavši suglasnost, tranzicija i storno police će se odraditi automatski. Savjetujemo da prilikom slanja suglasnosti CO klijenti navedu da već posjeduju CO policu kako bi se prevenirale eventualne greške u sustavu.

Što sve pokriva polica dopunskog zdravstvenog osiguranja kod Croatia osiguranja d.d.?

Dopunsko zdravstveno osiguranje osigurava plaćanje razlike do pune vrijednosti zdravstvenih usluga koje u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja ne podmiruje HZZO participacija. Uvjeti dopunskog zdravstvenog osiguranja Croatia osiguranja u skladu su s Pravilnikom o uvjetima i načinu provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja temeljenim na Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja Croatia osiguranja d.d. pokriva troškove svih vrsta doplata u obveznom zdravstvenom osiguranju:

 • u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
 • za specijalističke preglede
 • za dijagnostiku
 • za laboratorijske pretrage
 • za fizikalnu terapiju
 • za stomatološke usluge
 • za bolničko liječenje

 • za izdavanje lijekova po receptu

Želim da mi dopunsko zdravstveno osiguranje uključuje i B listu lijekova. Što trebam učiniti?

Po polici dopunskog zdravstvenog osiguranja moguće je ugovoriti i pokriće lijekova s B liste lijekova. Zainteresirani članovi o vlastitom trošku mogu nadoplatiti pokriće Doplatne liste lijekova s pokrićem 2 (dva) pakiranja svakog lijeka po nezaštićenom imenu lijeka godišnje po mjesečnoj premiji od 20,00 kn.  Način plaćanja premije osiguranja je putem uplatnice dostavljene na kućnu adresu.

Po čemu se Croatia dopunsko zdravstveno osiguranje razlikuje od ostalih osiguravajućih kuća?

Prednosti CROATIA dopunskog zdravstvenog osiguranja:

 • Iskaznica služi kao sredstvo plaćanja svih vrsta doplata – uključujući doplate za B listu lijekova.
 • Ne morate se brinuti o gotovini ili čekati povrat sredstava.
 • Na portalu „Moja Croatia“ možete provjeriti stanje svojih polica dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i ostalih polica koje ste ugovorili u Croatia osiguranju.
 • Ostvarujete pogodnosti iz programa vjernosti Croatia osiguranja „Dobra prilika“ (popusti na usluge i proizvode povezane sa zdravljem i zdravim načinom življenja, a tu su i popusti na putovanja, zabavu, telefoniju i gorivo).“

Što sve pokriva polica Croatia dopunskog zdravstvenog osiguranja? Pročitajte ovdje.  

Za sve nejasnoće vezane uz raskidanje polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, možete se obratiti u pozivni centar Croatia osiguranja d.d. na broj 0800 18 84

 

 

vrh stranice