Predavanje o posljedicama propisivanja nenamjenskih lijekova

20.12.2016.

U organizaciji Povjerenstva Osječko-baranjske županije HLK-a te liječnika dr. Marije Barišin Margaretić i dr. Dražena Gorjanskog, održano je 6. prosinca u Osijeku vrlo zanimljivo i dobro posjećeno predavanje pod nazivom: „ Stručne, zdravstvene, etičke, pravne i financijske posljedice preporučivanja i propisivanja nenamjenskih (off-label) lijekova".

Predavanje je ponovno otvorilo pitanje nenamjenskog (off-label) liječenja i svih posljedica koje iz toga  proizlaze. U raspravi je zaključeno kako veliki dio poteškoća dolazi od bolničkih liječnika koji lijekove (pre)često preporučuju ne obazirući se ni na smjernice s liste lijekova HZZO-a, ali ni na same indikacije za koje je lijek registriran. Na taj se način obiteljski liječnici dovode u nerješivi konflikt: ne propišu li preporučene lijekove, tada se zamjeraju bolničkom liječniku i pacijentu, a ukoliko ga propišu tada odstupaju od struke te izlažu pacijente nesigurnom liječenju, a uz to im prijeti i kazna od HZZO-a. 

Istaknuta je i inertnost HZZO-a koji svoje kontrole uglavnom  usmjerava prema obiteljskim liječnicima, dok se bolničke liječnike malo ili nikako ne kontrolira.  

Svi su nazočni pohvalili skup za kojeg drže da će imati puni smisao samo ako predstavlja početak ozbiljne i dugoročne suradnje bolničkih i obiteljskih liječnika te liječnika iz HZZO-a.

vrh stranice