U Rijeci uspješno završio prvi RiStart

07.07.2016.

U organizaciji studenata Studentske udruge Medicinskog fakulteta u Rijeci, Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Hrvatske liječničke komore, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Kabineta vještina, uspješno je završio ovogodišnji RiStart- tečaj osnovnog održavanja života kojeg je polazio velik broj studenata raznih smjerova Sveučilišta u Rijeci.

Cilj tečaja je omogućiti edukaciju studenata nemedicinskih fakulteta, koji u svom kurikulumu nemaju kolegij iz prve pomoći, kako pravovremeno i ispravno postupiti u situacijama gdje je vrlo važna rana intervencija osoba koje se nađu na mjestu događaja, a koji, zbog neznanja i straha da će naškoditi, tu neophodnu pomoć poražavajuće često ne pružaju.

Tijekom travnja i svibnja, polaznici su kroz ukupno pet tečajeva učili o osnovama održavanja života uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora. Program je ujedno obuhvaćao i učenje tehnike stavljanja u bočni položaj osobe koja nije pri svijesti te tehnike otvaranja dišnog puta unesrećenima. Edukaciju su provodili studenti riječkog Medicinskog fakulteta i licencirani instruktori Europskog vijeća za reanimatologiju. Nakon provedene edukacije, polaznici su dobili pravovaljane certifikate Simulacijskog centra-Kabineta vještina Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Ideja je da ovaj projekt postane tradicija  koja će se održavati svake godine, te da se kroz njega educira što veći broj studenata nemedicinskih fakulteta.

"Prijavila sam se na RiStart jer sam mislila da je osnova prve pomoći nešto što bi svi trebali znati. Tek kroz predavanje i vježbe shvatila sam da to nije lagano kao što izgleda na televiziji i da se zapravo radi o razrađenom procesu koji može pomoći spasiti život. Jedna od onih stvari koju bi svi trebali znati i nadati se da nam neće zatrebati." izjavila je Aleksandra Ignatoski, jedna od polaznica tečaja, inače studentica Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

vrh stranice