Iz zdravstva

HUBOL: Prije povećanja trošarina potrebno je riješiti dugove države prema zdravstvu

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozdravila je u utorak prijedlog povećanja trošarina na cigarete i alkohol kojega predlaže ministar zdravstva Milan Kujundžić, no prije toga, poručuju iz HUBOL-a, treba riješiti glavne uzroke deficita u zdravstvu, a to su, po njihovom tumačenju, nerealne cijene usluga i dugovi države prema sustavu zdravstva.

"Ovih dana svjedoci smo medijski dostupnih informacija o dijelovima nacrta novog Zakona o zdravstvenom osiguranju koje pune medijske prostore, a vezane su za povećanje trošarina na cigarete i alkohol, sa ciljem popunjavanja kontinuiranog nedostatka novca u sustavu zdravstva.

Po prvom nacrtu Državnog proračuna za 2019. Ministarstvu zdravstva rashodi manji za 9,6 posto

03.08.2018.

Po prvom nacrtu Državnog proračuna za 2019. koji su objavili mediji, Ministarstvo zdravstva u krugu je „proračunskih gubitnika“ jer su mu planirani rashodi za 9,6 posto manji u odnosu na 2018.,  što iznosi oko milijardu kuna.  To je nepotvrđena informacija za koju se očekuje ocjena ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je tijekom ove godine više puta izjavio da sektoru zdravstva nedostaje najmanje tri milijarde kuna te da se dio toga može namaknuti i stopostotnim povećanjem trošarina na alkohol i cigarete.
vrh stranice