Iz zdravstva

Ministar zdravstva donio odluku o mjerama mobilizacije

15.03.2020.

Ministar zdravstva Vili Beroš 14. ožujka 2020. donio je Odluku o mjerama mobilizacije te organizacije rada i radnog vremena zdravstvenih ustanova i radnika u mreži javne zdravstvene službe kao i korištenja medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava. Ova odluka provodit će se sukladno potrebama provedbe mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti COVID-19. U slučaju privremenog rasporeda, radnik će svoja prava iz radnog odnosa ostvarivati u matičnoj zdravstvenoj ustanovi/ordinaciji. Odluka ministra zdravstva dostupna je ovdje.

Bolovanje liječnika zbog kontakta s pacijentom inficiranim korona virusom

07.03.2020.

Hrvatski liječnički sindikat uputio je dopis ministru zdravstva i ravnatelju HZZO-a u kojemu traži da se infekcija korona virusom koju liječnik dobije na radnom mjestu tretira i proglasi kao profesionalna bolest, sa svim pravima koja takva kvalifikacija podrazumijeva, uključujući i naknadu za bolovanje zbog profesionalne bolesti. Također traži da se na isti način tretira i slučaj samoizolacije ili karantene liječnika zbog sumnje na infekciju korona virusom.

Postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus (2019-nCoV)

26.02.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus (2019-nCoV). Prema raspoloživim podacima, inkubacija COVID-19 iznosi 2 do 14 dana. Za sada postoje ograničena saznanja o punom spektru kliničke slike oboljelih, iako su najčešće zabilježeni simptomi povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima te umor i opća slabost. Teža klinička slika i potreba intenzivnog liječenja češća je u osoba starije životne dobi, kao i u onih osoba koje imaju komorbiditete. Postojeća klinička zapažanja upućuju da bolest često započinje blažim prodromima, a do pogoršanja dolazi u drugom tjednu bolesti.

POCT: Anketa o pretragama uz bolesnika

18.02.2020.

U želji da poboljša sustav obavljanja pretraga uz bolesnika (engl. POCT), Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu provodi anketu kojom želi prikupiti informacije o pravom stanju POCT-a u Hrvatskoj. Anketa je aktivna do 29. veljače 2020. godine. Rezultati će biti objavljeni u časopisu „Biochemia Medica“ i poslužit će kao temelj za pripremu nacionalnih preporuka za POCT kako bi se poboljšala kvaliteta skrbi o pacijentima.

„BFHA 2020“- konferencija o starenju i održivosti zdravstvenog sustava

30.01.2020.

Povodom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u Zagrebu će se 6. i 7. travnja 2020. održati međunarodna znanstvena konferencija „Better Future of Healthy Ageing 2020“ (BFHA 2020) o starenju i održivosti zdravstvenog sustava. Konferencija je u potpunosti financirana sredstvima EU te nema kotizacije za sudionike. Pozivaju se liječnici da i aktivno sudjeluju u radu konferencije, što uključuje oralne i/ili poster prezentacije te sažetke koji će biti objavljeni u posebnom broju Liječničkog vjesnika. Rok za predaju sažetaka je 17. veljače 2020. Sudionicima koji će imati oralne prezentacije bit će pokriveni troškovi puta i smještaja.
vrh stranice