Iz zdravstva

25. jubilarni kongres Svjetskog saveza liječnika katolika u Zagrebu

19.04.2018.

Pod  nazivom „Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si“ u Zagrebu će od 30. svibnja do 2. lipnja biti održan 25. jubilarni kongres Svjetskog saveza liječnika katolika ( World Federation of Catholic Medical Associations - FIAMC). Visoka pokroviteljica Kongresa je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović a počasni predsjednik Kongresa je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U Hrvatskoj na burzi 82 liječnika

19.04.2018.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sa stanjem na 31. ožujka 2018. u Hrvatskoj je bilo 82 nezaposlena liječnika. Od toga njih 16 ima položeni stručni ispit. Najviše nezaposlenih, 25 je u Gradu Zagrebu, zatim 21 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 16 u županiji Primorsko-goranskoj te 7 u Osječko-baranjskoj.  Nezaposlenih sa stručnim ispitom u Zagrebu ima 6, u Primorsko-goranskoj  županiji 5, u Splitsko-dalmatinskoj 4 i jedan u Zagrebačkoj županiji. Usporedbe radi, po podacima s konca prošle godine broj nezaposlenih liječnika veći je za njih 6.

Specijalna bolnica „Akromion“ proslavila deset godina uspješnoga rada

18.04.2018.

Prigodnim programom i svečanom večerom Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju „Akromion“ proslavila je sredinom travnja deset godina uspješnoga rada koji je prije svega bio posvećen pacijentima i njihovom liječenju, ali i educiranju mladih stručnjaka.

Prisjećajući se samih početaka ravnatelj „Akromiona“ prof. dr. Nikola Čičak istaknuo je kako im je cilj bio stvoriti najbolju bolnicu toga tipa u ovom dijelu Europe, napraviti djelo koje će nadživjeti same osnivače. Krenuli smo od nule, ali naš je moto bio samopouzdanje, prijenos znanja, nabava najsuvremenije opreme te organizacija rehabilitacije. I uspjeli smo te je „Akromion“ danas vodeća medicinska ustanova za sve operacijske zahvate od vrata do stopala. U deset godina naši liječnici pregledali su više od 63.000 pacijenata i izveli oko 10.300 operacijskih zahvata u 64 različite dijagnoze od operacije kuka, koljena, ramena itd, rekao je ravnatelj Čičak.

Održana tematska sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda

11.04.2018.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održao je u utorak 10. travnja tematsku sjednicu na kojoj se razgovaralo o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda i okolice. Predsjednica Odbora dr. Ines Strenja Linić naglasila je da su o tom najvećem ekološkom problemu koji traje već deset godina održane mnoge rasprave, prosvjedni skupovi, bilateralni razgovori u kojima je zatraženo poštivanje ekoloških standarda.
vrh stranice