Iz zdravstva

HUBOL upozorava na diskriminaciju u sisačkoj bolnici

21.02.2017.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) upozorila je kako se u Općoj bolnici ''dr. Ivo Pedišić'' u Sisku sklapaju diskriminatorni ugovori sa specijalizantima. Naime, majkama i trudnicama u slučaju rodiljskog dopusta i bolovanja razmjerno se produljuje obveza ostanka na radu u toj ustanovi nakon završetka specijalizacije. Zbog toga su bolnicu prijavili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Omogućiti svima odlazak u koncesiju

20.02.2017.

Predstavnici liječnika primarne zdravstvene zaštite zatražili su ukidanje zakonske odredbe koja priječi svim zainteresiranim liječnicima odlazak u koncesiju. Naime, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, najmanje 30 posto liječnika mora ostati u domu zdravlja, što, smatraju, diskriminira jednu skupinu liječnika u odnosu na drugu.

Seminar o osiguranju od odgovornosti liječnika 23. veljače u Zagrebu

20.02.2017.

Obavljanje liječničke profesije danas je zbog uvjeta na tržištu i povećanog rizika od pružanja zdravstvenih usluga, nezamislivo bez osiguranja. Institut za osiguranje i časopis Svijet osiguranja okupit će 23. veljače u zagrebačkom hotelu Westin, europske i domaće stručnjake koji se bave upravo osiguranjem od odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja, kako bi se raspravilo o svim aspektima police osiguranja odgovornosti liječnika; od kreiranja pokrića u osiguravajućem društvu, ugovaranja police u bolnicama i medicinskim ustanovama do povezanih sudskih postupaka. 

Pacijenti izabrali: Najdoktor u 2016. je prof. dr. Stipislav Jadrijević

09.02.2017.

Laskavu titulu „najdoktora“ Hrvatske u 2016. godini zaslužio je, prema glasovima pacijenata, ugledni zagrebački abdominalni kirurg prof. dr. Stipislav Jadrijević iz KB-a Merkur. Prigodnu zahvalnicu dodijelila mu je Udruga hrvatskih pacijenata povodom Svjetskog dana bolesnika, a njezin predsjednik Mario Drlje otkrio je kako je jedan pacijent opisao prof. Jadrijevića; „Da bi netko bio dobar liječnik, mora najprije biti dobar čovjek“.

vrh stranice