Iz zdravstva

Javno savjetovanje o mreži javne zdravstvene službe

23.02.2024.

Ministarstvo zdravstva otvorilo je 14. veljače 2024. e-savjetovanje o Nacrtu Odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe. Mrežom javne zdravstvene službe određuje se potreban broj zdravstvenih ustanova, potreban broj postelja po djelatnostima, najveći mogući broj zdravstvenih timova te privatnih zdravstvenih radnika s kojima HZZO sklapa ugovor o provođenju zdravstvene zaštite. Savjetovanje je otvoreno do 15. ožujka 2024.

„Od tradicije do tranzicije“ – Istraživanje EJD-a o mladim liječnicima u krizi nedostatka zdravstvenih djelatnika

05.01.2024.

Europska udruga mladih liječnika (EJD), u suradnji s udrugom APLICA, provela je kvalitativnu studiju kako bi istražila radna iskustva mladih liječnika u Europi, usredotočujući se na utjecaj tih iskustava na njihove profesionalne i osobne živote. Također je za cilj imala predstaviti svoje ideje za poboljšanje radnih uvjeta mlađih liječnika i povećanje zadovoljstva poslom.

CPME: Pravo liječnika na štrajk zajamčeno je međunarodnim pravom

27.11.2023.

Glavna skupština Stalnog odbora europskih liječnika (CPME) izrazila je zabrinutost zbog akcije vlade Ujedinjenog Kraljevstva kojom se želi ograničiti pravo liječnika na štrajk i sve većeg korištenja „liječničkih pomoćnika“. Stoga CPME poziva sve nacionalne vlade da osiguraju liječnicima ostvarivanje njihovih socijalnih prava, uključujući pravo na štrajk zajamčeno međunarodnim pravom.

CEOM: Nulta tolerancija prema nasilju nad zdravstvenim radnicima

28.11.2023.

Članovi Europskog liječničkog vijeća (CEOM) na nedavnom sastanku u Parizu raspravljali su o rastućem nasilju prema zdravstvenim djelatnicima diljem Europe. Prema podatcima WHO-a, gotovo 38% zdravstvenih radnika su žrtve fizičkog nasilja u nekom trenutku svoje karijere. Puno više njih redovito trpi verbalnu agresiju i prijetnje.

HALMED: Obavijest o pojavi krivotvorine lijeka Ozempic

20.10.2023.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je putem sustava žurnog uzbunjivanja obavijest o pojavi krivotvorine lijeka Ozempic 1 mg nositelja odobrenja Novo Nordisk A/S na tržištu Europske unije. Slučajevi krivotvorine zabilježeni su u pojedinim veleprodajama lijekova u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Zahvaćena pakiranja lijeka označena su na njemačkom jeziku te potječu od veleprodaja u Austriji i Njemačkoj.
vrh stranice