Iz Komore

Posebna ponuda PBZ nenamjenskih kredita za članove HLK

30.09.2022.

Hrvatska liječnička komora dogovorila je za svoje članove novu ograničenu akciju za ugovaranje povoljnih nenamjenskih kredita s Privrednom bankom Zagreb. Od 3. do 22. listopada 2022. članovi Komore mogu u poslovnicama PBZ-a ugovoriti nenamjenski kredit do iznosa 40.000 EUR uz povoljnu fiksnu kamatnu stopu te bez naknade za obradu kreditnog zahtjeva.

Priopćenje HLK: Tek svaki drugi specijalizant bi opet odabrao postati liječnikom

21.09.2022.

Već dulje vrijeme je poznato, a posebno je postalo jasno nakon javnih istupa specijalizanata okupljenih u Inicijativi mladih liječnika, da uzrok nezadovoljstvu specijalizanata nisu samo prevelik broj prekovremenih sati, njihov položaj u sustavu i neodgovarajuće plaće, već da glavnina nezadovoljstva leži u nefunkcionalnoj organizaciji i neučinkovitom upravljanju u zdravstvu, kao i u zastarjelom i nedovoljno kvalitetnom modelu specijalističkog usavršavanja. Sve te procjene sada su dobile i egzaktnu potvrdu u opsežnoj Studiji hrvatskog liječništva, u kojoj je ukupno sudjelovalo 5.077 liječnika zaposlenih u zdravstvu. Ovu longitudinalnu studiju, koja će se periodično ponavljati kako bi pratila radnu opterećenost, edukaciju, položaj i stavove hrvatskog liječništva kroz vrijeme, proveo je HLK tijekom svibnja ove godine.

Tečaj izobrazbe kandidata za stalne sudske vještake

19.09.2022.

Hrvatska liječnička komora organizira tečaj za stalne sudske vještake koji će se održati od 7. do 11. studenoga 2022. u Središnjem uredu HLK-a. Tečaj se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, a polaznici ostvaruju minimalno 20 bodova. Predavači na teorijskom dijelu tečaja su stručnjaci iz područja prava, suci te stručnjaci iz područja medicine, aktivni stalni sudski vještaci, dok se na praktičnom dijelu tečaja kandidat educira uz mentora, stalnog sudskog vještaka. Kroz puno aktivnosti i primjera iz prakse, tečaj HLK-a kvalitetno priprema buduće sudske vještake na sve izazove izrade sudskih vještačenja iz područja medicine kojim se kandidat bavi.

Liječničke novine br. 212

16.09.2022.

U svom uvodniku „Na mladima svijet o(p)staje!“ predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić objašnjava tko su te mlađe generacije liječnika i zašto su nezadovoljni sustavom u kojem rade. Da bismo ih shvatili, moramo postati svjesni generacijske razlike u profesionalnom mindsetu, poručuje Luetić, prisjetivši se izjave starijeg kolege, prof. Francka Ulricha Montgomeryja, dugogodišnjeg predsjednika Njemačke liječničke komore koji je u jednoj rečenici objasnio ovu generacijsku razliku: dok je starija generacija liječnika „živjela da bi radila“, srednja generacija „radi da bi živjela“, a najmlađa generacija „želi živjeti dok radi“.

HLK domaćin ZEVA simpozija

12.09.2022.

Hrvatska liječnička komora bila je domaćin ovogodišnjeg ZEVA simpozija koji se od 8. do 10. rujna 2022. održavao u Dubrovniku. ZEVA okuplja liječničke komore srednje i istočne Europe koje na simpoziju podnose nacionalne izvještaje, a ove godine teme su obuhvaćale značajke disciplinskih postupaka u komorama, priziv savjesti te aktualne izazove u bolničkim sustavima.
vrh stranice