Iz Komore

Kongresi u Rovinju o aktualnim temama iz zdravstva i medicinskog prava

17.01.2020.

Hrvatska liječnička komora i Pravni fakultet u Splitu organiziraju 2. kongres Koordinacije komora u zdravstvu (KOKOZ) i 4. hrvatski kongres medicinskog prava koji će se održati od 13. do 15. ožujka 2020. u Rovinju. Oko 40 domaćih i stranih stručnjaka održat će predavanja iz područja zdravstva i prava nakon kojih su predviđene rasprave.

AZOP potvrdio da su izbori u HLK provedeni u skladu s propisima

15.01.2020.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), nakon što je provela nadzor u Hrvatskoj liječničkoj komori, u pisanom mišljenju je potvrdila kako je Komora tijekom izbora 2019. godine poduzela sve potrebne mjere za zaštitu osobnih podataka te AZOP nije pronašao nikakve nepravilnosti u izbornom procesu koje bi se ticale prikupljanja i obrade osobnih podataka članova Komore. AZOP je također zaključio da su podaci u Hrvatskoj liječničkoj komori prikupljani i obrađivani poštujući Opću uredbu o zaštiti podataka, kao i druge relevantne zakone i propise.

HLK: Izjava predsjednice RH je uvredljiva za liječnike

14.01.2020.

Hrvatska liječnička komora smatra uvredljivom i potpuno neprihvatljivom izjavu predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU, a prema pisanju britanskog The Guardiana kojeg su prenijeli i hrvatski mediji, rekla da u Hrvatskoj “kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari“. Takvom izjavom predsjednica Grabar Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad.

Zdravstvena administracija ignorira probleme posrnule primarne zdravstvene zaštite

14.01.2020.

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) održale su 14. siječnja 2020. konferenciju za novinare kako bi se ponovno upozorilo na urušavanje sustava primarne zdravstvene zaštite. Najveću odgovornost snosi lokalna politika koja je obvezna osigurati dostupnu primarnu zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima na svom teritoriju te stvoriti uvjete u kojima će zdravstveni radnici moći sigurno i kvalitetno raditi svoj posao. Međutim, nepravovremenim reagiranjem na nastalu situaciju odgovorno je i Ministarstvo zdravstva te izvršna vlast, istaknuto je.

NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA O PREKOVREMENIM SATIMA: HLK očekuje žurni početak zakonitog obračuna prekovremenih sati

11.01.2020.

Nakon više stotina pravomoćnih presuda u korist naših kolegica i kolega liječnika tužitelja u sporovima protiv poslodavaca (zdravstvenih ustanova), a uslijed više od 4.000 tužbi zbog pogrešnog obračuna prekovremenih sati, s nestrpljenjem smo dočekali odluku Vrhovnog suda. Ovo je naša zajednička velika pobjeda u borbi za prava liječnika! Povodom brojnih upita članova HLK, ukazujemo na moguća postupanja, ovisno je li sudski postupak u tijeku ili još nije podignuta tužba protiv poslodavca.
vrh stranice