Iz Komore

Sretan vam Hrvatski dan liječnika!

26.02.2024.

Čestitka predsjednika Hrvatske liječničke komore doc.dr.sc. Krešimira Luetića hrvatskim liječnicama i liječnicima povodom Hrvatskog dana liječnika:

Mi, liječnici, često kažemo da liječništvo nije samo zanimanje nego i poziv. Izabrali smo medicinu, ali je i medicina izabrala nas. Vjerujem da se svaki liječnik sjeća onog uzbuđenja i napetosti kada je čekao rezultate prijemnog ispita na medicinskom fakultetu i onog osjećaja sreće kada je vidio svoje ime među upisanima. Imali smo tada slične snove, ponosni što uranjamo u svijet medicine, znajući da su pred nama zahtjevne godine školovanja, edukacije i usavršavanja. Učenja koje nikad ne prestaje.

Javno savjetovanje o mreži javne zdravstvene službe

23.02.2024.

Ministarstvo zdravstva otvorilo je 14. veljače 2024. e-savjetovanje o Nacrtu Odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe. Mrežom javne zdravstvene službe određuje se potreban broj zdravstvenih ustanova, potreban broj postelja po djelatnostima, najveći mogući broj zdravstvenih timova te privatnih zdravstvenih radnika s kojima HZZO sklapa ugovor o provođenju zdravstvene zaštite. Savjetovanje je otvoreno do 15. ožujka 2024.

Tribina HLK-a: Dostojanstvo pri kraju života

22.02.2024.

Tribina „Dostojanstvo pri kraju života“ u organizaciji Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a i Županijskog povjerenstva HLK-a Vukovarsko-srijemske županije održat će se u Vinkovcima u petak, 1. ožujka 2024. s početkom u 17 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Tribina je bodovana od strane HLK-a i sudjelovanje je besplatno.

Priopćenje HLK: Zagovornici robovlasničkih ugovora podržavaju kršenje Ustava

19.02.2024.

Nekoliko tisuća liječnika s robovlasničkim ugovorima žurno iščekuje da Vlada usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji bi konačno, ukidanjem prakse robovlasničkih ugovora, trebao zaustaviti dugogodišnje kršenje ustavnih prava liječnika. “Za naše kolegice i kolege kojima su robovlasnički ugovori, u slučaju ranijeg prestanka radnog odnosa, oduzimali pravo na zarađene i odrađene plaće, sve ovo trajalo je puno predugo. I još nije gotovo. HLK i ostale krovne liječničke organizacije očekuju da se, kroz donošenje zakona u Saboru u hitnom postupku, hrvatski liječnici i liječnice s robovlasničkim ugovorima konačno izjednače sa svim ostalim hrvatskim građanima. Hitna procedura je nužna da zakon bude donesen u ovom sazivu tj. prije izbora. U iznimno teškoj situaciji nalazi se više od tisuću liječnika s osobnim zadužnicama ili solemniziranim ugovorima kojima prijeti opasnost da ih bolnica ili dom zdravlja, u slučaju ranijeg otkaza, ovrše za visoke iznose”, ističe doc. dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, strukovne organizacije koja od 2015. aktivno i snažno zagovara prestanak ovog modela kažnjavanja i diskriminacije liječnika.

Liječničke novine br. 226

15.02.2024.

Postajemo li društvo mržnje i nasilja, pita se u svom uvodniku predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić. Internet, društvene mreže, portali, suvremeni komunikacijski kanali postali su plodno tlo za porast nasilja i mržnje. Hejtanje je postala nova hrvatska riječ. Hejtanje, čini se, postaje nažalost dominantan obrazac komunikacije na društvenim mrežama i komentarima medijskih objava. Liječnici su nerijetko predmet takvih napada. U takvim situacijama najvažnije je zadržati mir i potražiti pomoć i podršku i ne ustručavati se. Važno je da jedni drugima budemo oslonac i potpora, da jedni drugima budemo ljudi, da budemo tu jedni za druge, poručuje doc. Luetić.
vrh stranice