A kada su na redu „privatnici“?

19.02.2021.

Iako odgovorni tvrde da se cijepljenje odvija po planu i da su zdravstveni djelatnici apsolutni prioritet, Hrvatska liječnička komora svakodnevno zaprima upite i opravdana negodovanja svojih članova zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama koji prema planu cijepljenja pripadaju prvoj prioritetnoj skupini, a koji i dalje nisu cijepljeni niti imaju informacije o tome kada bi uopće mogli biti cijepljeni.

„Hrvatska liječnička komora je po saznanju da se cijepljenje njezinih članova u privatnom zdravstvenom sektoru provodi iznimno sporo, odmah reagirala upućujući dopise i prijedloge Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kao i županijskim odnosno nastavnim zavodima za javno zdravstvo tražeći da se ubrza i olakša procjepljivanje ove „zaboravljene“ skupine zdravstvenih radnika koji su u svome svakodnevnom radu izloženi jednakom riziku od zaraze kao i njihovi kolege u javnom sektoru“, ističe prim. Boris Ujević, predsjednik Povjerenstva HLK-a za privatnu praksu i ugovornu specijalističku izvanbolničku djelatnost koje je i iniciralo brojne upite i dopise vezano za ovu problematiku.

Iz Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stigli su odgovori da su djelatnici u privatnom sektoru zdravstva uključeni u planirana cijepljenja protiv bolesti COVID-19 pod istim uvjetima kao i javni sektor te upućuju privatne zdravstvene radnike da se oko dogovora za organizaciju cijepljenja obrate nadležnom zavodu za javno zdravstvo. Također naglašavaju da dinamika pristizanja cjepiva nije bila onakva kako je prvotno planirano te se procjepljivanje provodi usporeno, kao i da su određene količine cjepiva koje su bile namijenjene cijepljenju zdravstvenih radnika preusmjerene na potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije, što je dodatno usporilo procjepljivanje prioritetnih skupina.

Ono što je dodatno iznenađujuće su informacije da pojedini nastavni zavodi za javno zdravstvo upućuju privatne liječnike da se jave svom obiteljskom liječniku s objašnjenjem da oni, zavodi ne cijepe, mada je i iz medija više nego očito da vrše cijepljenje u svojoj ustanovi.

Cijepljenje osoba iz drugih prioritetnih skupina je već u redovnom tijeku, a zdravstveni radnici u privatnom zdravstvenom sektoru nemaju niti informaciju kada i gdje će biti cijepljeni.
Dok odgovorni ne počnu provoditi plan cijepljenja koji su sami donijeli, liječnicima iz privatnog sektora izgleda jedino preostaje kampirati ispred bolničkih centara i zavoda za javno zdravstvo, očekujući da će doći na red barem za onaj „da se ne baci“ višak cjepiva.

Dopise HLK-a i odgovore institucija objavljujemo prema kronologiji:

MZ: Cijepljenje djelatnika u privatnom zdravstvenom sektoru protiv COVID-19 (12. siječnja 2021.)

HLK: Prijedlozi za organizaciju cijepljenja zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (19. siječnja 2021.)

MZ: Odgovor na prijedloge HLK-a vezano za cijepljenje zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (29. siječnja 2021.)

HLK: Upit HZJZ-u o cijepljenju zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (9. veljače 2021.)

HLK: Upit ZZJZ-u Varaždinske županije o cijepljenju zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (16. veljače 2021.)

HLK: Upit NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar" o cijepljenju zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (17. veljače 2021.)

HZJZ: Odgovor na upit HLK-a vezano za cijepljenje zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (17. veljače 2021.)

ZZJZ Varaždinske županije: Odgovor na upit HLK-a vezano za cijepljenje zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (19. veljače 2021.)

NZJZ "Dr. Andrija Štampar": Odgovor na upit HLK-a vezano za cijepljenje zdravstvenih radnika u privatnom sektoru zdravstva (24. veljače 2021.)

vrh stranice