Big Band HLK gostovao na ljetnim jazz festivalima

07.09.2020.

Ovog ljeta posjetitelji tradicionalnih jazz festivala u Samoboru i Vodicama imali su priliku uživati u nastupima Big Banda Hrvatske liječničke komore, koji je uz ostale eminentne hrvatske i svjetske glazbenike svim ljubiteljima jazza i bluesa pružio nezaboravan glazbeni doživljaj. Ovaj orkestar kojeg većim dijelom čine liječnici, nastupio je u lipnju na Samobor Jazz Festivalu, potom u srpnju na Vodice Jazz & Blues Festivalu, a početkom rujna svoju „ljetnu turneju“ zaokružili su nastupom u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta.

Ideja umjetničkog voditelja orkestra Zvonimira Bajevića je bila i ostala prezentirati sviračko umijeće članova orkestra koji, osim ljubavi za svoj primarni, liječnički poziv, iskazuju izuzetnu motiviranost da svoju sklonost big band i jazz glazbi stalno usavršavaju. Stoga su ljetni jazz festivali izvrsna prilika prezentiranja Big banda HLK-a izvan Zagreba.

Samobor Jazz Festival poznati je jazz festival koji ovaj pitoreskni grad svake godine pretvara u grad vrhunskog jazza. Na nekoliko atraktivnih samoborskih lokacija ovogodišnji su festival svojim nastupima uveličali Yogi Lonich Trio, J.R. August, Bruno Mičetić Quintet, Lela i Joe Kaplowitz. Brojne posjetitelje zadnjeg dana festivala, svojevrsnog finala na glavnom gradskom trgu oduševio je veličanstveni nastup Big Banda Hrvatske liječničke komore, a Gradska glazba Samobor uz koju je kao gost iznenađenja nastupio Branko Bogunović Pif, zatvorila je festival.

Osim u Samobor, ljubav prema glazbi svake godine, tako i ove, dovede vrhunske jazz i blues glazbenike u Vodice gdje se tradicionalno održava Vodice Jazz & Blues Festival. Tijekom godina ovaj je festival postao jedan od najposjećenijih glazbenih festivala u Dalmaciji, poznat po kvalitetnom programu i slavnom ponoćnom vatrometu.
Prvu večer ovog festivala, poznatog po vrhunskim interpretacijama renomiranih glazbenika čiji se repertoari protežu od klasičnih ritmova swinga i dixielenda sve do suvremenijih žanrova poput fusiona i free jazza, obilježio je nastup poznatog splitskog jazz sastava Black Coffee, koji iza sebe ima 13 studijskih albuma, 3 diskografske nagrade "Porin" te brojna gostovanja na domaćim i inozemnim jazz festivalima.
Organizatori festivala odlučili su drugu večer ugostiti Big Band HLK, iskazavši time veliku čast ovom jedinstvenom orkestru koji djeluje pod okriljem Hrvatske liječničke komore, jer pozive na ovakve renomirane jazz festivale ne zaslužuju baš svi.

Baš kao i na Samobor jazz Festivalu, Big band HLK se i u Vodicama i Bjelovaru predstavio zanimljivim i uzbudljivim programom sastavljenim od bezvremenskih jazz standarda, aranžmana hrvatskih skladatelja i aranžera, ali i nešto popularnijih skladbi u big band obradama.

Može se zaključiti da je brojnim zapaženim nastupima, ovaj „doktorski“ band postao konstanta u glazbenom životu Zagreba, ali i Hrvatske te da je kvaliteta ovog orkestra prepoznata i vrednovana, prvenstveno zahvaljujući izuzetnoj motiviranosti njegovih članova, koji uz svoj liječnički poziv, naše živote oplemenjuju i svojim glazbenim umijećem.


vrh stranice