Čestitamo Dan žena!

08.03.2022.

Svim članicama Hrvatske liječničke komore čestitamo Dan žena!

Prema podatcima iz Digitalnog atlasa HLK, liječnice čine gotovo dvije trećine hrvatskog liječništva. Stoga se na ovaj dan treba prisjetiti i prvih hrvatskih liječnica koje su hrabro kročile put svojim budućim kolegicama.

O njima smo pisali u Liječničkim novinama br. 191.

Milica Šviglin Čavov diplomirala je 1893. na Medicinskom fakultetu u Zürichu i postala prva hrvatska liječnica. No kako joj nije bilo omogućeno obavljati svoj poziv u domovini, na početku karijere radila je u njemačkim lječilištima, a nakon udaje za bugarskog liječnika Bogdana Čavova, vodila je zajedno s njim privatnu ordinaciju u Sofiji.

Na istom švicarskom fakultetu 1900. godine diplomirala je i Karola Maier Milobar, koja je 1906. otvorila ordinaciju u Zagrebu i tako postala prva liječnica u Hrvatskoj. Tome je prethodila Banska uredba iz 1903. godine kojom je ženama odobreno obavljanje liječničke prakse u Hrvatskoj.

Kornelija Sertić, pak, prva je žena liječnica koja je diplomirala na MEF-u u Zagrebu, i to 1923. godine. Zagrebački MEF osnovan je 1917. i slijedio je već uhodanu europsku praksu pa je od samog početka omogućio upis studija i ženama.

vrh stranice