CPME izvještaj - siječanj 2023.

09.02.2023.

Europski zdravstveni radnici ujedinjuju se za budućnost cijepljenja

Dana 17. siječnja okupilo se gotovo 100 stručnjaka iz cijele Europe kako bi raspravljali o Europskim i nacionalnim temama, te o politici cijepljenja i ulozi zdravstvenih radnika u povećanju povjerenja i prihvaćanja cjepiva.
Tijekom protekle dvije godine, projekt IMMUNION koji sufinancira EU podržao je razvoj resursa za obrazovanje i osposobljavanje zdravstvenih djelatnika, kao i kampanje o cijepljenju te alate za pomoć u povećanju prihvaćanja cjepiva, s fokusom na Italiju, Grčku, Latviju i Rumunjsku.
„Zdravstvenim radnicima se vjeruje “, oni mogu biti uzor drugima ako se i sami cijepe.

Europski zdravstveni podatci (EHDS)

11. siječnja 2023. mreža Europske zdravstvene unije sastala se po drugi put u Euro-Parlamentu kako bi raspravljala o izazovima i mogućnostima u mreži Europskih zdravstvenih podataka (EHDS). Prijedlog Europske komisije za EHDS omogućio bi dijeljenje i ponovnu upotrebu zdravstvenih podataka u Europskoj uniji, kako za primarnu upotrebu i poboljšane kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata, tako i sekundarnu upotrebu kao što su istraživanje, inovacije ili pomoć u kreiranju politika za javno zdravstvo.

“Osuda turske liječnice je grubi pobačaj pravednosti”

Stalni odbor europskih liječnika osuđuje osudu međunarodno priznate liječnice prof. Şebnem Korur Fincancı, na 2 godine, 8 mjeseci i 15 dana zatvora na suđenju u Istanbulu 11. siječnja 2023.
Profesorica Fincancı, predsjednica Turskog liječničkog udruženja, osuđena je na temelju optužbi za
'propagandu za terorističku organizaciju' nakon intervjua u kojem je pozvala na neovisnu istragu o navodima o uporabi kemijskog oružja. Puštena je na slobodu iz istražnog pritvora u kojem je držana od 26. listopada čekajući žalbu Vrhovnom sudu.
Predsjednik CPME-a dr. Christiaan Keijzer rekao je da su “europski liječnici zaprepašteni osudom prof. Şebnem Korur Fincancı i traže da se kazna poništi. Nezamislivo je da je liječnik u zatvoru zbog obrane međunarodnog prava. “Presuda potvrđuje našu ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka sudskog uznemiravanja liječnika u Turskoj. Autonomija i neovisnost medicinske profesije koristi cijelom društvu i mora biti zaštićena." Nakon što je promatrao suđenje u Istanbulu, potpredsjednik CPME-a dr. Ole Johan Bakke, dodao je “Današnja osuda je grubo kršenje slobode govora profesorice Fincancı. Presuda je neutemeljena, nezakonita i neprihvatljiva.”

Profesionalna praksa i zdravstveni sustavi

BMA otkriva da je 79% mladih liječnika u UK-u u prošlosti razmišljalo o napuštanju NHS-a i predlaže štrajk.
Dana 6. siječnja, BMA je najavio mogući 72-satni puni štrajk mladih liječnika, pozivajući na
poboljšanje plaća. Članovi će glasati od 9. siječnja kako bi odlučili o štrajku. Najava
slijedi nakon objave ankete koja je pokazala da gotovo 80% mladih liječnika u protekloj godini razmišlja o odlasku.

Olakšavanje decentraliziranih kliničkih ispitivanja u EU

Europska agencija za lijekove (EMA), zajedno s Europskom komisijom i čelnicima Agencije za lijekove (HMA), objavile su nove preporuke u okviru zajedničke inicijative za ubrzavanje kliničkih ispitivanja u Europskoj uniji (ACT EU). Ove nove preporuke su namijenjene olakšavanju provođenja decentraliziranih kliničkih ispitivanja uz jamčenje prava i dobrobiti sudionika kao i točnost prikupljenih podataka.

WHO/Europa - započinje proces konzultacija za razvoj platforme s više dionika, za poboljšanje pristupa novim, skupim lijekovima

WHO/Europa razvija novu platformu s više dionika kako bi poboljšala pristup novim, skupim lijekovima u Europskoj regiji. Platformu za pristup novim lijekovima (NMP) je pokrenula Inicijativa za lijekove iz Osla (OMI) i omogućit će suradnju i promicanje dijaloga, te razmjenu informacija između država članica.

Nestašice lijekova nisu prepoznate kao 'veliki događaj'

U četvrtak, 26. siječnja, izvršna upravljačka skupina za nestašice i sigurnost lijekova zaključiila je da tekuća nestašica ne predstavlja "veliki događaj".

Plenarna rasprava EP-a o porastu respiratornih infekcija i nestašici lijekova u Europi

Europski parlament je 11. siječnja održao raspravu o porastu respiratornih infekcija i nestašici lijekova u Europi, u nazočnosti povjerenice za zdravstvo Stelle Kyriakides. Nakon razgovora Europske komisije s čelnicima industrije, povjerenica je izjavila da su glavni uzroci nestašice naglo povećanje potražnje zbog više respiratornih infekcija, uz nedovoljan proizvodni kapacitet, a ne nedostatak aktivnih farmaceutskih proizvoda koji se odnose na medicinske proizvode za ljudsku upotrebu.

Nova izvješća o ulozi farmaceutske industrije u COVID-19 infekciji, pregovori o cjepivima

Global Health Advocates, zajedno sa STOPAIDS-om, naručili su seriju izvješća, istražujući kako je
nedostatak transparentnosti u farmaceutskoj industriji u Europskoj uniji naštetio javnim zdravstvenim ishodima. Kroz pravna istraživanja, ova izvješća ocrtavaju okolnosti u kojima su se pregovori o cjepivu protiv COVID-19 odvijali i istražuju razinu utjecaja industrije na donošenje odluka u EU.

vrh stranice