Drugu godinu za redom Udruga P.I.N.K. life održala javnozdravstvenu kampanju u mjesecu prevencije karcinoma dojki

14.10.2017.

Danas je na Trgu bana Jelačića započela javnozdravstvena kampanja „Sačuvajmo zdrave dojke“ u organizaciji udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta, a uz potporu Hrvatske liječničke komore, Adria Medie i HEP-a. Cilj kampanje je informirati javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki. 
Nakon pozdravnih govora pokrovitelja, humanitarna šetnja krenula je gradskim ulicama do Trga Petra Preradovića gdje je održana modna revija koju su nosile žene oboljele od raka dojke i javne osobe. Ovim događanjem Udruga P.I.N.K life obilježila je Europski dan zdravih dojki te educirala građane kako se ispravno samopregledati. 
Okupljenim građanima obratio se predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr.sc. Trpimir Goluža. „Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće. No, u više od 90% bolesnica rak dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi dovoljno rano. Petogodišnje preživljenje tada iznosi  više od 95%. Upravo zbog navedenog važan je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Pravilnim provođenjem ovog programa smrtnost od raka dojke može se smanjiti i za 25%, otkriti rak u većem postotku u ranom stadiju kada je liječenje uspješnije, te time bitno utjecati na poboljšanje kvalitete života žena oboljelih od ove bolesti“, objasnio je dr. Goluža. 
Humanitarnu povorku predvodili su motoristi iz kluba HOG Pleter Chapter Croatia s rozim vrpcama i balonima na svojim motorima. Uz oboljele žene i organizatore, koračali su  ministar zdravstva i izaslanik Premijera Republike Hrvatske Milan Kujundžić, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport Tomislav Madžar, Pročelnik za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić, drugi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore prim. Ante-Zvonimir Golem te brojni liječnici, pokrovitelji, prijatelji i suradnici Udruge P.I.N.K. life. 
Na Trgu Petra Preradovića žene oboljele od raka dojke nosile su reviju hrvatskih modnih dizajnera, a podršku na pisti pružile su im i žene iz javnog života Sandra Glasovac, Sanja Putica, Ivana Ninčević, Jelena Perčin, Renata Sopek, Hana Tabaković, Diana Pleština, Kostadinka Velkovska. Revija je završila puštanjem rozih balona u zrak u znak podrške oboljelim ženama.
„Ovim događanjem obilježili smo Europski dan zdravih dojki te upozorili na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki. Javnost je potrebno što više informirati jer upravo preventivni pregled može spasiti život. Naše gospođe koje se liječe od karcinoma i danas su nas učinile ponosnima. Mi smo tu zbog njih i, iako su prošle ili upravo prolaze teške terapije, danas su hrabro prošetale ružičastom pistom i pokazale svoju ljepotu i snagu“, izjavila je Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta.
Članovi Udruge građanima su dijelili letke s pomno opisanim postupcima samopregleda, a dr. Krešimir Martić je na medicinskom modelu poprsja edukacijske lutke pokazivao građankama kako se mogu ispravno samopregledati. Samom akcijom upozorava se na globalni problem karcinoma dojke. Zadnje statistike pokazuju da u Hrvatskoj obolijeva 2500 osoba,a umire 990. Pozitivno je da u usporedbi na predhodnu statistiku broj umrlih je u padu. Udruga P.I.N.K. life ovom akcijom želi potaknuti žene na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima. 
Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

vrh stranice