HALMED: Popis međusobno zamjenjivih lijekova

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je Popis međusobno zamjenjivih lijekova. HALMED će popis objavljivati konsekutivno, u određenim skupinama lijekova, te ga ažurirati, vodeći računa o nestašicama lijekova na tržištu, potrošnji i broju paralela lijeka.

Na popis međusobno zamjenjivih lijekova uvrštavaju se lijekovi za koje je HALMED znanstveno-stručnom ocjenom utvrdio mogućnost izravne zamjene. Izravna zamjena (poznata i pod pojmovima izravna, automatska ili generička supstitucija) uključuje izdavanje jednog lijeka umjesto drugog, ekvivalentnog i zamjenjivog propisanog lijeka, na razini ljekarne bez savjetovanja s ordinirajućim liječnikom.

Lijek uvršten na popis međusobno zamjenjivih lijekova izravno je zamjenjiv na razini ljekarne s drugim lijekovima u istoj skupini zamjenjivih lijekova, uz uzimanje u obzir postojećih propisa vezanih uz izdavanje lijekova, uključujući propise i odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) te se odluka o izdavanju zamjenskog lijeka na razini ljekarne ne može temeljiti isključivo na predmetnom popisu.

Detaljnije informacije dostupne su na mrežnim stranicama HALMED-a ovdje.

vrh stranice