HeMED nagrađen za izvrsnost u zdravstvu

11.06.2024.

U sklopu konferencije HealthComm Forum 2024 „Projekt Zdravlje: kako do novog društvenog ugovora u zdravstvu“ koja se održala 6. i 7. lipnja u Zagrebu, elektronička platforma HeMED, zajednički projekt tvrtke Placebo, Hrvatske liječničke komore i Inovativne farmaceutske inicijative (IF!), nagrađena je drugim mjestom na HealthComm Awards u kategoriji najboljeg tehnološkog rješenja u zdravstvu.

Cilj HealthComm Awards-a je istaknuti i promicati vrijednosti koje su preduvjet modernog i održivog zdravstva, a nagrade se dodjeljuju u šest kategorija: za najbolju suradnju, najbolje tehnološko rješenje u zdravstvu, najbolji preventivni projekt u zdravstvu, najbolji komunikacijski projekt u zdravstvu, najveći doprinos javnom zdravlju društva te za najbolji projekt u području mentalnog zdravlja. Na natječaju je bilo prijavljeno 52 projekta, a u finale je odabrano njih 31.

Hrvatska liječnička komora prijavila je na HealthComm Awards natječaj projekt HeMED koji je prošao u finale te je u konačnici nagrađen drugim mjestom u kategoriji najboljeg tehnološkog rješenja u zdravstvu. Ova nagrada je veliko priznanje projektu HeMED iza kojeg stoji znanje i trud tristotinjak liječnika koji su tri godine volonterski prevodili stručnu literaturu. Zahvaljujući entuzijazmu svih dionika ovoga projekta, HeMED je realiziran i besplatno je dostupan cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Radi se o jedinstvenom projektu čiji je cilj unaprijediti trajnu medicinsku izobrazbu liječnika i istovremeno poboljšati zdravstvenu pismenost građana.

Glavne funkcionalnosti HeMED-a su pretraživanje sadržaja knjiga po ključnim pojmovima, interaktivno povezivanje medicinskih knjiga s bazom lijekova HALMED-a i listom lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Podatci o lijekovima redovito se ažuriraju tako da HeMED omogućava pretraživanje svih promjena na listi lijekova HZZO-a, cijena, doplata, smjernica i indikacija, a uz svaki lijek dostupan je i sažetak opisa lijeka kao i mogućnost direktne prijave neželjenih učinaka korištenja lijeka.

Tijekom dva dana konferencije okupili su se brojni stručnjaci, udruge i donosioci odluka iz područja zdravstva i komunikacija te su održane brojne panel rasprave u kojima su sudjelovale i predstavnice Hrvatske liječničke komore, dr. Vesna Štefančić Martić, predsjednica Povjerenstva HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost u panel raspravi „Put prema naprijed: Kako promjene u društvenom okruženju utječu na zdravstvene potrebe za 2030.?“, dr. Samija Ropar, savjetnica predsjednika HLK-a u panel raspravi „Gradimo li sustav zdravlja ili sustav bolesti?“ dok je dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika HLK-a uručila nagrade nekima od dobitnika HealthComm Awards-a.

Foto: Jurica Galoić

vrh stranice