HLK dodijelila godišnje nagrade za 2021.

30.12.2021.

Hrvatska liječnička komora dodijelila je godišnje nagrade istaknutim pojedincima za postignuća ostvarena u 2021. godini. Ovogodišnji laureati su doc.dr.sc. Tomislav Kopjar, izv.prof.dr.sc. Zenon Pogorelić, doc.dr.sc. Ivana Mikolašević, doc.dr.sc. Marija Santini i Sanja Vištica, magistra novinarstva. Svečanost je održana u srijedu, 29. prosinca u dvorani Hrvatskog liječničkog doma u Zagrebu.

„Cijenjeni i dragi laureati, čestitam Vam na vašim postignućima, na vašim rezultatima, kojima ste kolegama, ali i cijelom našem društvu ukazali da i u ovom teškom pandemijskom vremenu hrvatski liječnici djeluju i ostvaruju izvrsne stručne, strukovne i znanstvene rezultate. Rezultate vrijedne posebnog priznanja, rezultate vrijedne godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore. Hvala vam od srca na vašim naporima i vašim ostvarenjima. Želim zahvaliti i svim kolegicama i kolegama koji se već skoro dvije godine na prvoj crti bore s COVID-om. Zahvaliti na profesionalnom, ali i društvenom doprinosu da ta borba bude što uspješnija. Želim im odati iskreno priznanje na tolikoj žrtvi, trudu, odricanju i samoprijegoru“, izjavio je predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić obraćajući se prisutnim uzvanicima i laureatima.

Nagrada za najzapaženije stručno ostvarenje u 2021. godini dodijeljena je doc.dr.sc. Tomislavu Kopjaru, dr.med, specijalistu opće kirurgije i subspecijalistu kardijalne kirurgije iz KBC-a Zagreb te docentu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doc. Kopjar je kao glavni operater i član tima za transplantaciju pluća KBC-a Zagreb u noći sa 16. na 17. travnja izveo obostranu transplantaciju pluća, prvu takve vrste u Hrvatskoj. Ova visoko zahtjevna operacija izniman je uspjeh hrvatskog zdravstva i hrvatskih liječnika, budući da su se godinama kandidati za transplantaciju pluća iz Hrvatske upućivali u Beč. Kako bi cjeloviti program transplantacije pluća zaživio u Hrvatskoj, doc. Kopjar se s još dvojicom kolega liječnika dodatno usavršavao iz transplantacije pluća u AKH Wien gdje je sudjelovao i asistirao na 30-tak zahvata. Stekavši visoko specijalizirana kirurška znanja i vještine, doc. Kopjar je zajedno s ostalim članovima transplantacijskog tima, uz podršku kolega iz Beča, u travnju ove godine uspješno izveo ovu povijesnu operaciju, čime je otvoreno novo područje transplantacije u Hrvatskoj. Od travnja do danas u Hrvatskoj je izvedeno ukupno devet ovakvih operacija.

Nagrada za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke i profesije u 2021., liječnicima znanstvenicima životne dobi iznad 40 godina dodijeljena je izv.prof.dr.sc. Zenonu Pogoreliću, dr.med., specijalistu dječje kirurgije zaposlenom u KBC-u Split i izvanrednom profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Uz iznimno aktivan kirurški rad, dr. Pogorelić je posvećen i znanstvenom radu te je u 2021. godini objavio 20 radova indeksiranih u Web of Science, od kojih je 19 indeksirano u časopisima koji se citiraju u Current Contentsu. U gotovo svaki znanstveni rad dr. Pogorelić je uključio i po jednog studenta medicine, čime mlade ljude potiče osim kliničkog i na znanstveni rad.

Nagrada za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke i profesije u 2021., liječnicima mladim znanstvenicima životne dobi do 40 godina dodijeljena je doc.dr.sc. Ivani Mikolašević, dr.med., specijalistici interne medicine zaposlenoj na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i docentici na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. U svojoj stručnoj i znanstvenoj karijeri, doc. Mikolašević objavila je više od 70 znanstvenih i stručnih radova. U 2021. godini objavila je 11 izvornih i 10 preglednih znanstvenih radova tiskanih u znanstvenim časopisima indeksiranima u bazi Web of Science. Teme njezinih znanstvenih radova obuhvaćale su područje gastroenterologije, a najviše vezano za nealkoholnu masnu bolest jetre.

Nagrada za iznimno djelovanje u zaštiti prava liječnika te promicanju interesa hrvatskog liječništva u 2021. dodijeljena je doc.dr.sc. Mariji Santini, dr.med., specijalistici infektologije i subspecijalistici intenzivne medicine, zaposlenoj u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, docentici na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te predsjednici Hrvatskog društva za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora. U iznimno teškim vremenima borbe s koronavirusom i pandemijom, doc. Santini je koordinirala izradu smjernica za liječenje bolesti COVID-19 unutar Hrvatskog društva za infektivne bolesti. Također je u ime društva nedvosmisleno i jasno podržala zajedničke inicijative krovnih liječničkih organizacija prema Stožeru, Vladi i općoj javnosti po pitanju borbe s pandemijom. U suradnji s Hrvatskim društvom obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora organizirala je webinare o bolesti COVID-19 i cijepljenju. Uz nastupe u medijima u vezi pandemije i cijepljenja, doc. Santini je svo vrijeme radeći u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i vlastitim primjerom ukazivala na kontinuirane napore liječničke struke u borbi protiv pandemije.

Nagrada za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke struke u javnosti u 2021. dodijeljena je novinarki i reporterki Nove TV Sanji Vištici, magistri novinarstva. Tijekom 2021. godine Sanja Vištica je kontinuirano izvještavala javnost o pandemiji izazvanoj koronavirusom. Radi što točnijeg i objektivnijeg izvještavanja javnosti o pandemiji, u svojim reportažama za sugovornike je birala liječnike, ističući time važnost liječničke struke u borbi s pandemijom. Izvještavajući o alarmantnom stanju u bolnicama, aktualnim epidemiološkim mjerama, ali i razbijajući mitove o cijepljenju, Sanja Vištica je u brojnim javljanjima s terena omogućila da javnost čuje poruke liječnika koji su na prvoj crti borbe s pandemijom. Svojim hrabrim i profesionalnim djelovanjem, Sanja Vištica je značajno pridonijela jačanju ugleda hrvatskih liječnika i promociji liječničke struke u javnosti.

Kratke video priloge o laureatima godišnjih nagrada HLK-a za 2021. godinu pogledajte niže.

Doc.dr.sc. Tomislav Kopjar, dr.med.

Izv.prof.dr.sc. Zenon Pogorelić, dr.med.

Doc.dr.sc. Ivana Mikolašević, dr.med.

Doc.dr.sc. Marija Santini, dr.med.

Sanja Vištica, mag. novinarstva

vrh stranice