HLK: Osuda izjava g. Igora Peternela

27.08.2018.

Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje objavu potpredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) g. Igora Peternela koju su prenijeli različiti mediji, a u kojoj specijalizante hitne medicine u KBC-u Zagreb naziva “dječurlijom” koja su se "krenula igrati doktora pa su pacijenta nabrzaka obradili“. 

Gospodinu Peternelu očito nije poznata činjenica da su specijalizanti doktori medicine sa završenim medicinskim fakultetom, odrađenim pripravničkim stažom,  položenim državnim ispitom te posjeduju licencu za samostalan rad u RH. Upravo su oni glavni nositelji rada u bolničkim hitnim prijemima koji funkcioniraju zahvaljujući njihovoj  požrtvovnosti i velikom broju prekovremenih sati.  U hitnoj službi, kao što se iz naziva može zaključiti, obavljaju se samo nužne i hitne pretrage sa svrhom brze dijagnostike kako bi se što ranije započelo s liječenjem hitnih stanja.

Navedene netočne i uvredljive izjave od strane potpredsjednika HHO-a unose nemir među bolesnike i vrijeđaju one koji o njima skrbe, pri tom ne djelujući na poboljšanje sustava. Nadamo se da ovakve neodgovorne i neutemeljene izjave u javnom prostoru nisu stav HHO-a već osobni stav gospodina Peternela.

Dr.sc. Krešimir Luetić,
Prvi dopredsjednik HLK

vrh stranice