HLK: Poštujte pravo pacijenta na privatnost

26.03.2020.

HLK poziva medije, građane, javne institucije, državne dužnosnike i sve zdravstvene radnike na javnu komunikaciju koja ne ugrožava pravo pacijenata na privatnost.

Pravo na zaštitu privatnosti je pravo štićeno domaćim i europskim zakonima. Pravo pacijenta na privatnost štiti kategoriju pučanstva koja je zbog svoje situacije dodatno ugrožena. U cilju zaštite privatnosti pacijenata molimo vas da čuvate identitet ozlijeđenih, zaraženih i oboljelih osoba u medijima i u objavama na društvenim mrežama, neslužbenim komunikacijskim mrežama i svim drugim oblicima komunikacije. Identitet pojedinog pacijenta nisu samo ime i prezime već i drugi podaci, poput adrese, zanimanja, mjesta rada i sl., a na temelju kojih je lako jednoznačno zaključiti o kojoj osobi je riječ. Posebno pozivamo sve navedene da se suzdrže od iznošenja bilo kakvih dijagnoza pacijenata.

I u ovim teškim trenucima razina etičnosti ne smije biti ugrožena. Iako smo svi izloženi nepredvidivim i razornim neprijateljima, biološkim i elementarnim nepogodama, zajedništvo ne znači gubitak prava na privatnost pojedinca. Posebno molimo sve, štitite prava djece, starijih osoba, osoba s invaliditetom i drugih ranjivih skupina!

Uz aktivnu podršku svima i svemu što nas čuva u ovim gotovo nestvarno opasnim danima,
Hrvatska liječnička komora

vrh stranice