HLK: U srži problema kadrovski deficit

15.10.2018.

Hrvatska liječnička komora izražava žaljenje zbog i najmanjeg traumatičnog iskustva koje pacijenti proživljavaju tijekom procesa liječenja, a posebno povodom nedavnih medijskih napisa o iskustvima pacijentica vezanih uz reproduktivno zdravlje. Glede javnog iznošenja medicinskih podataka od strane liječnika ili medija bez prethodne suglasnosti pacijenta, upozoravamo na Kodeks medicinske etike i deontologije te obvezu čuvanja liječničke tajne, kao i zakonske propise koji to reguliraju.
Podsjećamo da je samo u zadnjih pet godina Hrvatsku napustilo 620 liječnika, od čega ponajviše anesteziologa. Također želimo naglasiti da je obavljenim stručnim nadzorima temeljem dodijeljenih javnih ovlasti Komora utvrdila značajan manjak anesteziologa u brojnim hrvatskim bolnicama te općenito prenapregnutost liječnika uz veliki broj prekovremenih sati zbog manjka izvršitelja. Samo u zadnje tri godine proveden je stručni nadzor anesteziologije u 11 bolnica te je utvrđen nedostatak čak 63 anesteziologa, tj. toliko ih nedostaje da bi se ispunile odredbe Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti. Kada nisu zadovoljeni minimalni teško je govoriti o prosječnim, a kamoli o idealnim uvjetima u hrvatskom zdravstvu. O navedenim saznanjima je, temeljem propisa, upoznato i Ministarstvo zdravstva.

Isto tako, Komora naglašava kako hrvatsko zdravstvo, unatoč evidentnom kadrovskom, financijskom i organizacijskom deficitu počiva prije svega na stručnosti, humanosti, entuzijazmu i empatiji, ali i samoprijegoru te odricanju liječnika, medicinskih sestara i tehničara te ostalih djelatnika u zdravstvu. Nadamo se kako spomenuta pojedinačna iskustva neće zasjeniti svakodnevne uspješne rezultate našeg zdravstva, kao i postignuća hrvatske medicinske struke u različitim djelatnostima poput transplantacijske medicine, invazivne kardiologije, radiologije i dr. u kojima se možemo uspoređivati sa samim svjetskim vrhom.

Stoga pozivamo sve dionike zdravstvenog sustava, od liječnika do pacijenata, na etičnost, objektivnost i profesionalizam kako ne bi došlo do daljnjeg narušavanja povjerenja u njihovom međusobnom odnosu, koje je prijeko potrebno za uspješno liječenje svakog bolesnika.

U Zagrebu, 15.10.2018.
vrh stranice