HLK uputila upit policiji o kvalifikaciji napada na liječnicu

30.07.2020.

Odmah nakon saznanja o napadu na tim Hitne medicinske pomoći tijekom liječničke intervencije u Krilu Jesenica, HLK je zatražila informaciju od Policijske uprave Splitsko-dalmatinske je li napad okvalificiran kao kazneno djelo - prisila prema zdravstvenom radniku, a za koje se kazneni progon pokreće po službenoj dužnosti. Naime, 28. srpnja 2020. prilikom liječničke intervencije u mjestu Krilo Jesenice, članovi tima hite medicinske pomoći napadnuti su verbalno i fizički, uslijed čega je liječnica zadobila tjelesne ozljede.

Nažalost, ovo je samo jedan u nizu sličnih incidenata kojima su liječnici svakodnevno izloženi u obavljanju njihove zdravstvene djelatnosti. Upravo radi zaštite zdravstvenih radnika u istim i/ili sličnim situacijama, nakon višegodišnjih napora Hrvatske liječničke komore, konačno je 2018. u Kazneni zakon uvršten potpuno novi članak – Prisila prema zdravstvenom radniku, a za koje se kazneni progon pokreće po službenoj dužnosti.

“Temeljna uloga Komore je zaštita prava i zastupanje interesa liječnika. Stoga smo zatražili od policijske uprave Splitsko-dalmatinske da nas izvijesti o kvalifikaciji napada na zdravstveni tim te o ishodu istrage odnosno je li po službenoj dužnosti podnesena kaznena prijava protiv počinitelja”, rekao je predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić.

HLK je 30. srpnja 2020. zaprimila odgovor Policijske uprave Splitsko-dalmatinske da su policijski službenici Policijske postaje Omiš dovršili kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom te su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela - prisile prema zdravstvenom radniku te je isti priveden pritvorskom nadzorniku.

vrh stranice