Izašao je novi broj Liječničkih novina

09.05.2017.

Novi broj Liječničkih novina kao temu broja na osam stranica donosi priču o HTA (Health technology assessment) ili procjeni zdravstvenih tehnologija koja se u Hrvatskoj još uvijek ne koristi dovoljno što stvara pogodno okružje za netransparentne postupke javne nabave, neracionalne kupovine lijekova, medicinskih proizvoda i opreme.

Neovisno o tome radi li se o propustu, nemaru ili namjeri takvo ponašanje ugrožava hrvatske nacionalne interese i narušava kvalitetu života velikog broja hrvatskih građana. HTA je dokazano jedan od najpouzdanijih alata za racionalizaciju zdravstvenog sustava i uspješno sredstvo za sprečavanje korupcije pri nabavi, a dr. sc. Mirjana Huić iz Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi ispričala nam je detalje o tim procesima, njegovim koristima i nedostatku zakonskog okvira za HTA.

Osim toga, razgovarali smo i s budućim predsjednikom Europskog radiološkog društva, prof. dr. sc. Borisom Brkljačićem. Postati predsjednikom Europskog radiološkog društva veliko je osobno priznanje za liječnika, a kad taj liječnik dolazi iz male države onda je to priznanje i toj državi. Dopredsjednik hrvatskog Liječničkog zbora u drugom mandatu u razgovoru za Liječničke novine govori o hrvatskoj i europskoj radiologiji, o nedostacima hrvatskog zdravstvenog sustava i listama čekanja i mnogim drugim temama.

Svibanjsko izdanje donosi i izvještaje o radu Komore, o najnovijim pogodnostima koje su omogućene članovima, a tu je i priča o Deklaraciji o važnosti cijepljenja, cijeli tekst isprike ministra Milana Kujundžića kolegama liječnicima, kratki izvještaji o obilasku Županijskih povjerenstava i balovima u Rijeci i Splitu, priča o iščlanjivanju najvećih zdravstvenih ustanova iz Udruge poslodavaca u zdravstvu, najava desete ISABS konferencije u Dubrovniku na koju stižu Nobelovci, a na koju Komora i prof. Dragan Primorac vode i najbolje studente hrvatskih medicinskih fakulteta...

Donosimo i priču o pročelniku Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu pri KBC-u Rijeka, dr. Borisu Reiniću, koji je bivši prvak Hrvatske u podvodnom ribolovu, a osamdesetih je svirao bubnjeve u najpoznatijim domaćim rock bendovima.

Stalna rubrika Lijevi i desni kut bavi se aktualnom političkom krizom u državi. Svoje stavove o tome su iznijeli kolumnisti Boris Rašeta i Nino Raspudić, a Dražen Ćurić je pisao o predstojećim lokalnim izborima. U novom broju Novina je i priča iz povijesti Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji ove godine obilježava stotu obljetnicu, već tradicionalne rubrike Stupidarium Croaticum i Kolega hitnjak i još puno toga zanimljivog.

vrh stranice