" />

KoHOM: „Ministar Kujundžić daje nerealna obećanja“

10.01.2017.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) prozvala je ministra zdravlja prof. dr. Milana Kujundžića da ignorira probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer daje nerealna obećanja kako će zaposliti 200 liječnika u obiteljskoj medicini. KoHOM u svom priopćenju javno pita ministra gdje misli pronaći tih 200 liječnika obiteljske medicine i kako ih to misli zadržati u obiteljskoj medicini.

Podsjećaju kako je u Hrvatskoj 48 obiteljskih liječnika na 100 tisuća stanovnika, dok je u razvijenim europskim zemljama omjer 94 liječnika na 100 tisuća stanovnika.

Iz KoHOM-a upozoravaju ministra kako "mladi doktori robuju u domovima zdravlja radeći istovremeno u dvije, tri ili četiri ambulante, a dnevno imaju  čak i do 250 kontakata s  pacijentima".

Plaća im je "daleko ispod onoga što bi trebali primati u odnosu na odgovornost", a odnedavno im se od plaća odbija i iznos kazni HZZO-a zbog administrativnih pogrešaka, čime ih se prisiljava da više obraćaju pozornost na "moguće pogreške u broju ili slovu na papiru" nego na pacijente.

Istodobno su suočeni s velikim očekivanjima pacijenata koji nisu upoznati sa svim pravima i administrativnim preprekama koje ograničavaju liječnike, pa često dolazi do verbalnog nasilja i fizičkih prijetnji obiteljskim doktorima, tvrdi KoHOM.

Također, navodi se u priopćenju, specijalizacije i atraktivne ambulante u središtima  gradova dodjeljuju se netransparentno, a koncesije se ne raspisuju i nema naznaka da će se u skoro vrijeme raspisivati, pri čemu odlazak liječnika u privatnike donosi izravan financijski gubitak domovima zdravlja i njihovim vlasnicima županijama. U takvim uvjetima mladi doktori bježe glavom bez obzira iz obiteljske medicine, a sve više pacijenata ostaje bez svoga izabranog liječnika obiteljske medicine, pogotovo u Slavoniji i drugim ruralnim krajevima Hrvatske.

 "Unatoč svim našim apelima, molbama i upozorenjima na zabrinjavajuću situaciju u resoru primarne zdravstvene zaštite, ministar Kujundžić još uvijek obiteljskim liječnicima nije dao pravu priliku i dovoljno vremena da mu iznesemo probleme i ponudimo rješenja", poručuju iz KoHOM-a.

'Imamo puno problema i niti jedan ne ignoriram, a najmanje obiteljsku medicinu. Postupno, koliko budemo imali snage, financijske i ljudskih resursa, rješavat ćemo obiteljsku medicinu', odgovorio je ministar Milan Kujundžić novinarima, komentirajući navode KoHOM-a.