KoHOM nezadovoljan novim Zakonom o posjedovanju oružja i traži hitno donošenje pravilnika bez kojih Zakon nije provediv

U Hrvatskoj liječničkoj komori 8. ožujka održana je konferencija za novinare o novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja, kojima su ukinuti periodični pregledi vlasnika oružja (svakih pet godina), a sva odgovornost za njihovo zdravstveno stanje prebačena isključivo na obiteljske liječnike. Po novom Zakonu koji je na snazi od studenoga prošle godine obiteljski liječnici imaju obvezu MUP-u prijavljivati promjene zdravstvenog stanja svojih pacijenata koji imaju dozvolu za posjedovanje oružja, dok vlasnici oružja više nisu dužni svakih pet godina obavljati obavezni zdravstveni pregled.

Obiteljske liječnike nitko nije pitao za mišljenje u vezi novoga zakona koji im je donio nepotrebno administrativno opterećenje i mogućnost sankcioniranja, upozorila je predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo i u ime obiteljskih liječnika zatražila da se ponovno uvedu periodični pregledi vlasnika oružja svakih pet godina. Uz to, navela je, nužno je žurno donošenje pravilnika s precizno navedenim dijagnozama koje treba prijavljivati MUP-u, jer ni četiri mjeseca nakon donošenja zakona nisu doneseni podzakonski akti za njegovu provedbu. Liječnici obiteljske medicine upozoravaju da im prijete kazne od 1000 do 5000 kuna ako u roku tri dana ne prijave MUP-u promjenu zdravstvenog stanja vlasnika oružja, a istodobno su, ističu, izloženi prijetnjama pacijenata i njihovih odvjetnika jer se pridržavaju zakona i šalju obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja.

Na konferenciji za novinare bio je i državni tajnik u MUP-u Žarko Katić koji je objasnio da je donošenje podzakonskih akata u nadležnosti Ministarstva zdravstva te da je za njihovo donošenje predviđen rok od godine dana. Nastojat ćemo, da se u suradnji s Ministarstvom zdravstva, ti pravilnici koji bi olakšali situaciju obiteljskim liječnicima donesu za dva mjeseca. Rekao je da po evidenciji MUP-a u Hrvatskoj ima 100.391 vlasnik legalnog oružja, te da je registrirano 256.400 komada oružja. Dvije trećine vlasnika oružja su lovci, slijede strijelci i vlasnici oružja radi vlastite sigurnosti.

Otkad je novi zakon stupio na snagu, liječnici obiteljske medicine podnijeli su MUP-u 522 prijave o promjeni zdravstvenog stanja vlasnika oružja koji su, kaže Katić, nakon toga upućeni na izvanredne kontrolne liječničke preglede, koje je većina prošla.

Predsjednica Hrvatskog društva za medicinu rada Azra Huršidić Radulović kritizirala je Ministarstvo zdravstva jer donosi zakone u ime liječnika, a da ih prethodno uopće ne konzultira.

V. d. predsjednik HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić izrazio je nadu da će ubuduće pri bilo kakvoj promjeni akata koji se tiču postupanja liječnika, biti konzultirana liječnička struka. Ne preko širokog savjetovanja putem Ministarstva zdravstva nego izravno da se konzultira liječnička struka, a za što je zakonom propisana institucija – Hrvatska liječnička komora. Ministarstvo zdravstva i sva druga ministarstva koja donose akte koji se tiču liječničke struke moraju ih dostaviti Hrvatskoj liječničkoj komori, koja će, nakon toga, u suradnji sa stručnim liječničkim udrugama dati svoje mišljenje, rekao je v.d. predsjednik HLK dr. sc. Krešimir Luetić.

vrh stranice