Koncem lipnja na Vladi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

12.06.2018.

Nakon što je Nacrt prijedloga zakona o Zdravstvenoj zaštiti prošao e-savjetovanje u kojem su pristigli brojne primjedbe i prijedlozi, a ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da će sve biti razmotreno, ovih je dana zgotovljena nova verzija koja bi po najavama ministra, nakon završnog „peglanja“, do konca lipnja trebala stići i na dnevni red sjednice Vlade RH. Ministarstvo zdravstva otvorilo je 4. travnja e-savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti na koji je u mjesec dana pristiglo više od pet tisuća primjedaba i prijedloga.

Inače, u obrazloženju tog zakonskog teksta, uz ostalo stoji da je temeljni cilj osiguranje zdravstvenog sustava koji će biti moderan i financijski održiv te koji će građanima pružati i osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu na čitavom teritoriju RH.

To podrazumijeva decentralizaciju zdravstva, kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu, jačanje preventivnih aktivnosti, bolje radne uvjete liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima, učinkovit sustav hitne medicine, kvalitetnu bolničku zdravstvenu zaštitu, jačanje dnevnih bolnica, unapređenje sustava palijativne skrbi, učinkovito upravljanje ljudskim potencijalima u zdravstvu te razvoj zdravstvenog turizma.

U obrazloženju se također navodi da su sredstva za provedbu predloženih zakonskih rješenja, u okviru sredstava osiguranih za provedbu važećega Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Najviše zamjerki u javnosti su izazvale odredbe o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dok su kritičari tih odredaba tvrdili da je riječ o privatizaciji zdravstva što je po njima nedopustivo, ministar je odgovorio kako se prava privatizacija već dogodila prije 20 godina, a da se novim zakonom sustav uređuje kako bi liječnici bolje radili, bili motivirani da se bore za svoju ordinaciju i kako bi ostali u nerazvijenim dijelovima Hrvatske.

vrh stranice