Krešimir Luetić: Vjerujem u snagu hrvatskih liječnika

16.03.2020.

U predstojećoj borbi protiv epidemije koronavirusa hrvatski liječnici stat će na prvu liniju obrane. Tom prigodom predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić obratio se kolegicama i kolegama. Njegovo obraćanje donosimo u cijelosti.
Poštovani kolegice i kolege,

pred nama su dani i tjedni kakve do sada nismo proživjeli. Hrvatska je, zajedno s Europom i cijelim svijetom, u borbi protiv nevidljivog, ali vrlo opasnog neprijatelja. No, ne traže se ratnici s oružjem već ratnici sa znanjem, opremom i lijekovima. Traže se znanje i vještine, brze reakcije i požrtvovnost. Traže se liječnici.

Epidemija je tu oko nas u Hrvatskoj i očekuje se njezino širenje. Nedavno je ministar zdravstva Vili Beroš donio nužnu odluku o mobilizaciji svih liječnika te svih zdravstvenih djelatnika.

Poznajem osobno veliki broj hrvatskih liječnika i znam da smo spremni na ono što se od nas očekuje. Ne zavaravamo se. Naši privatni i profesionalni životi doživjet će u sljedećim tjednima dramatične promjene. Svjesni smo da smo suočeni s vrstom i opsegom epidemije koja će rezultirati velikim pritiskom na liječnike i na cijeli zdravstveni sustav. Očekuje nas veliki broj pacijenata, ogromno radno opterećenje, dugi radni sati, otežani uvjeti rada i teške odluke o postupcima liječenja. Suočit ćemo se s popunjenim odjelima, intenzivnim jedinicama, premorenošću, iscrpljenošću i iznimnim stresom. Znam da ćemo sve to izdržati. Premda nas nema dovoljno, mi smo najvažniji bedem obrane koji Hrvatska ima protiv ove epidemije. Poraz nije opcija.

Vjerujem u sposobnost hrvatskog liječništva da pruži najviše od sebe. Čvrsto vjerujem u znanja, vještine i dugogodišnje kliničko iskustvo naših kolegica i kolega. U ovoj nevolji u kojoj smo se kao čovječanstvo našli, svatko od nas mora doprinijeti na najbolji mogući način. Hrvatsko liječništvo zna što mu je činiti u obrani zdravlja nacije. Borba protiv ove epidemije bit će referentna točka svjetske epidemiologije. Generacije budućih liječnika analizirat će naše odluke i postupke.

Pred nama je velika bitka. Pred nama je odgovornost za liječenje naših pacijenata u stresnim uvjetima, odgovornost za zdravlje naših kolega, odgovornost za zdravlje naših obitelji i sugrađana. Nemojmo zaboraviti: pred nama je odgovornost i za naše osobno zdravlje. Mi trebamo ostati zdravi kako bismo mogli liječiti i izliječiti naše pacijente. Bolestan liječnik više ne liječi, nego postaje pacijent. Stoga, u predstojećim danima, dodatno pazite na sebe i na svoje zdravlje, najviše što možete.

Mi, liječnici, trebamo biti jedinstveni u naporima, fokusirani na pacijente i strpljivo uporni iz dana u dan. Rat s epidemijom dobit ćemo samo svi zajedno. Pred nama je test naše predanosti liječničkom pozivu, test naše humanosti i naše kolegijalnosti. Od državne vlasti i zdravstvene administracije očekujemo da nam osiguraju nužne uvjete i potrebna zaštitna sredstva. O našem zdravlju sada ovisi zdravlje nacije.

Vjerujmo u sebe, u svoje znanje i kliničko iskustvo. Sretno nam svima i pazimo na pacijente, sebe i svoje obitelji!

Drage kolegice i kolege, iznimno sam ponosan na sve vas!

Vaš Krešimir Luetić
vrh stranice