Liječnici na Merkuru transplantirali bubreg i zavrtali ventile zbog puknute cijevi

Liječnički tim u dvorani za transplantacije KB-a Merkur  u Zagrebu 3. listopada izvodio je  hitnu transplantaciju bubrega. Rutinska operacija prolazila je mirno, a pacijentica je bila stabilno. Pri samom kraju operacije počinju nemali problemi. Pojavila se voda na podu. Svi su bili u čudu. Negdje je pukla cijev. Ugasili su tihu glazbu koja je dotad svirala u pozadini. Operacija se u tom trenutku ne može prekinuti. Stabilnim je trebalo održati pacijenticu,  ali i zaustaviti bujicu vode koja ulazi u dvoranu.
"Što da radimo? Ubit će nas struja, pazite da ne dođe u dodir s medicinskim uređajima", nervozno se pokušavaju prilagoditi. Sestre po podu počinju bacati zelene bolničke plahte, odnekud donose nove krpe, objavio je Jutarnji list . Treba zaštititi medicinske aparate i spašavati se od doticaja vode sa strujom.
To je doživjelo liječnički tim  u dvorani za transplantacije KB Merkur 3. listopada dok su izvodiili  hitnu transplantaciju bubrega. 
"Brzo, neka netko ode po francuski ključ", kaže liječnik, a asistent odmah kreće.
Njih dvojica bili su jedini muškarci u timu i imali su dovoljno snage da zavrnu ventil. Mladi kirurg u samo par sekundi postao je vodoinstalater. Anesteziologinja negdje pronalazi gumene čizme i navlači ih. Dok je zavrtao ventil, asistent je porezao ruku. Morao se sterilizirati kako bi se vratio na svoje radno mjesto. Problemi se gomilaju.
Pacijentica je na kraju uspješno operirana i ostaje još samo pokupiti vodu iz operacijske dvorane. Sredstva se više ne biraju. Poslužila je čak i sisaljka kojom se usisava krv iz utrobe pacijenta. Ovom bi prilikom, međutim, trebala sniziti razinu vode na podu... 
Ravnatelj Marijo Starešinić tom slučaju kaže: " Mi imamo jedinicu za kvalitetu, koja se brine o tome, ali iskreno moram priznati da me o tome što se dogodilo nitko nije obavijestio ",  kaže ravnatelj, koji je tada sve provjerio. Nakon unutarnje analize zaključeno je da je puknula cijev ispred transplantacijske dvorane.
" Cijev je puknula pri samom kraju transplantacije i ni u jednom trenutku nije bio ugrožen pacijent niti je bilo ugroženo osoblje. Dvorana nije bila u upotrebi dok nisu obavljeni svi izvidi i dok se sve nije u potpunosti saniralo",  kaže ravnatelj KB-a Merkur.
Cijelu reportažu možete pročitati ovdje
vrh stranice