Liječnici u KBC-u Rijeka jedinstvenim kirurškim zahvatom mladiću produžili čeljust

19.06.2019.

Multidisciplinaran tim stručnjaka KBC-a Rijeka kojeg su vodili predstojnik Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju prof. dr. Robert Cerović i ortodontica doc. dr. Barbara Mady Maričić nedavno je 17-godišnjem pacijentu obostranom osteogenetskom distrakcijom produžio donju čeljust za punih sedam milimetara. Taj jedinstveni zahvat obavljen je pomoću individualiziranih distraktora, točnije naprava koje se montiraju na mjestu kirurškog reza te služe postupnom širenju čeljusti i dobivanju novog prostora koji na taj način okoštava.

Nakon ugradnje distraktora, čeljust se u razdoblju od dva tjedna svakog dana širila za pola milimetra.
Osteogenetska distrakcija je zahvat koji se na čeljusnim kostima u Hrvatskoj radi vrlo rijetko. Dosad je učinjeno svega nekoliko zahvata, i to na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Rijeci i na Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta u Zagrebu. Međutim, ovaj zahvat drugačiji je od ostalih, jer su se koristili distraktori koji su bili pripremljeni baš za konkretan slučaj, a pritom se radi o zaista multidisciplinarnom poslu u kojem je sudjelovalo nekoliko specijalista naše bolnice, objasnio je prof. dr. Robert Cerović. Operaciji je prethodilo vrlo detaljno ortodontsko-kirurško planiranje, zatim MSCT rekonstrukcija kako bi se pomoću MSCT snimaka na posebnom softveru isplanirao zahvat, a potom je isprintan 3D model te vodilice, odnosno šablone koje su se koristile u zahvatu.
Stručnjaci u Njemačkoj s kojima surađuje KBC Rijeka su pomoću tog 3D modela formirali individualne distraktore. Mladić kojeg su operirali riječki liječnici imao je vrlo malenu i straga položenu mandibulu odnosno donju čeljust, a osim estetskog problema, deformacija čeljusti uzrokovala mu je otežan govor i žvakanje hrane.
Za cijeli proces pripreme za operaciju, kao i postoperativni tijek zadužena je ortodontica doc. dr. Barbara Mady Maričić.
Godišnje se na riječkoj Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju operira pedesetak pacijenata s različitim deformitetima čeljusti. Dr. Cerović navodi kako godišnje u Hrvatskoj ima 15 do 20 slučajeva kojima bi se ovakvom operacijom koja po cjeniku HZZO-a iznosi oko 50.000 kuna znatno popravila kvaliteta života.

Foto: Novi list

vrh stranice