Liječnička komora zgrožena nezakonitom smjenom ravnateljice Varaždinske bolnice dr. Zember

27.01.2017.

Hrvatska liječnička komora zgrožena je nezakonitom odlukom Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin  o smjeni ravnateljice te bolnice dr. Sanje Zember. Naime, Ministarstvo zdravstva dalo je pravno tumačenje kako dr. Zember može smijeniti isključivo ministar Kujundžić jer je  istekao zakonski rok u kojem ju je moglo smijeniti Upravno vijeće OB Varaždin.


HLK najoštrije osuđuje činjenicu da se kao razlog smjene navodi ravnateljičino poštivanje pozitivnih zakonskih propisa, o čemu je javnost već upoznata. Podsjetimo, dr. Zember je kao odgovorna osoba, poštivala važeći Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine te je mladim kolegama, sukladno zakonskoj obvezi, ponudila dodatak ugovoru o specijalizaciji. Zbog navedenog, Upravno vijeće OB Varaždin izašlo je iz svojih nadležnosti te je provelo smjenu kolegice Zember, usprkos protivnom mišljenju Stručnog vijeća bolnice.

"Držimo da je ovakav način smjenjivanja ravnateljice zoran primjer nasilja politike nad strukom, ali i Hrvatskom kao pravnom državom. Lokalni županijski moćnici predvođeni županom Varaždinske županije g. Predragom Štromarom poslali su građanima Hrvatske jasnu poruku da se zakonski propisi trebaju poštivati samo ako to politika odobri, a u protivnom je kršenje zakona ne samo prihvatljiv način već i imperativ za zadržavanje dužnosti. To je nedopustivo i zbog toga trebaju snositi političku odgovornost", ističe predsjednik HLK-a, dr.sc. Trpimir Goluža.

Posebno zabrinjava činjenica da je smjena ravnateljice izvršena na nezakonit način, pri čemu je narušen i autoritet Ministarstva zdravstva i ministra Kujundžića, koji su se jasno očitovali o pravnoj situaciji vezanoj uz pokušaj smjene ravnateljice OB Varaždin. HLK u potpunosti podržava stav ministra Kujundžića te ga pozivamo da ustraje na principima zaštite zakonitosti u svim postupanjima u okviru resora na čijem je čelu.

Spoznaja kako se Udruga poslodavaca u zdravstvu, u situaciji grubog kršenja zakonskih propisa u zdravstvenoj ustanovi, ne oglašava i ne čini ništa u zaštiti prava svoje članice pobuđuje opravdanu sumnju da ta udruga prešutno podržava političko nasilje odnosno da im je napad na HLK jedini oblik političkog djelovanja.

Duboko uvjereni da Hrvatska treba biti pravno uređena država u kojoj se u praksi primjenjuje i poštuje važeći pravni okvir, pozivamo sve mjerodavne institucije i dužnosnike da temeljem svojih nadležnosti sankcioniraju svako kršenje zakonskih propisa pa tako i postupak smjene ravnateljice OB Varaždin.

              

vrh stranice