Liječničke novine br. 197

16.03.2021.

U svom uvodniku "Tko vjeruje u bogove s Olimpa" glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar, ujedno i predsjednica Povjerenstva HLK za medicinsku etiku i deontologiju, podsjeća da se zakoni i etički kodeks odnose jednako na sve liječnike, neovisno o titulama i foteljama. Štoviše, izvanredne okolnosti poput pandemije i potresa još su veći imperativ za etičnost i za jednakost. A bogovi s Olimpa su samo mitske figure, ističe prof. Zibar.

Zašto su 26. veljače i 8. ožujka važni za liječničku struku? Što povezuje ove datume kojima se obilježavaju Hrvatski dan liječnika i Međunarodni dan žena, otkriva nam u svom uvodniku novog broja Liječničkih novina predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Krešimir Luetić. Znate li ime prve hrvatske liječnice ili koje je godine u Hrvatskoj ženama odobreno obavljanje liječničke prakse? Dr. Luetić je veći dio ožujskog uvodnika prigodno posvetio ženama, liječnicama i njihovom velikom doprinosu hrvatskoj medicini i zdravstvu. No, podsjeća i na neprimjeren društveni status cjelokupnog liječništva te na dugogodišnje probleme koji opterećuju ovu struku.

U ovome broju Liječničkih novina razgovarali smo s dr. Željkom Ivančevićem, idejnim začetnikom projekta HeMED, besplatne digitalne medicinske edukacije za zdravstvene djelatnike koja će zauvijek promijeniti medicinsku izobrazbu.

Tema broja posvećena je sve izraženijoj ugroženosti fizičkog i psihičkog zdravlja liječnika tijekom epidemije te nužnosti sustavne brige za mentalno zdravlje liječnika.

Gost urednik je prim.dr. Ninoslav Leko, predsjednik Županijskog povjerenstva HLK-a za Brodsko-Posavsku županiju koji je čitateljima predstavio perspektivu razvoja zdravstvenog sustava ove županije.

Povod za razgovor s prof.dr.sc. Stjepkom Pleštinom, predstojnikom Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, je funkcioniranje onkologije tijekom pandemije COVID-19 te kako se to odrazilo na skrb za onkološke bolesnike.

Uz brojne zanimljive članke, pročitajte kako je biti mladi liječnik u vrijeme pademije COVID-19 i koliko su mladi liječnici zadovoljni kvalitetom i provedbom rada pod nadzorom.

Novi, 197. broj Liječničkih novina dostupan je ovdje.


vrh stranice