Liječničke novine br. 201

11.07.2021.

Zašto je u Hrvatskoj prvom dozom cijepljeno tek 45% odraslih građana, značajno manje nego u ostalim državama članicama EU? Ključno je povjerenje, i to povjerenje u institucije, poručuje predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić u uvodniku novog broja Liječničkih novina. Smatra kada je u pitanju borba s pandemijom COVID-19 u Hrvatskoj, treba svakako spomenuti povremene dvostruke kriterije i nekonzistentnost u komunikaciji najvažnijih državnih institucija koje zbunjuju javnost i ruše povjerenje u njih.

U svjetlu nedavnih javnih diskusija, glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svom uvodniku izražava zabrinutost jer se na perfidan način, a sve pod krinkom naprednih ideja i pod parolom života u 21. stoljeću pokušava ugroziti pravo liječnika na postupanje u skladu sa svojom savjesti i moralnim uvjerenjima. Ovo pravo liječnika na priziv savjesti je civilizacijska stečevina sadržana u europskim i međunarodnim konvencijama, koje bi kao takvo trebalo biti nedodirljivo, ističe prof. Zibar te parafrazira pravnike J. Berdice i T. Nedića: „Savjest pojedinca jest pravo koje ne smije prijeći ni država ni pravni sustav.“

U ovome broju donosimo razgovor s prof. Davorom Vagićem, novim ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice. Koji su mu prvi potezi na novoj dužnosti, što je uzrok i kako će riješiti krizu u jednoj od najstarijih i najvećih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj, otkriva za Liječničke novine ovaj vrsni otorinolaringolog i redoviti profesor, koji se uz stručni i znanstveni rad već duži niz godina na čelu povjerenstva Hrvatske liječničke komore zalaže za unapređenje kvalitete, sadržaja i organizacije bolničke djelatnosti, kao i za strukovna prava liječnika koji rade u bolničkom sustavu.

Što se dogodi kada liječnici zamijene bijele kute i medicinu politikom, tema je ovog broja Liječničkih novina, budući da smo u Europi država s najvećim brojem liječnika u politici. Stoga smo pitali neke od njih da kažu nešto više o motivima i razlozima njihovog ulaska u politiku, o uspjesima koje su postigli kao političari te koliko se u politici zalažu za liječništvo kao struku i za poboljšanje položaja liječnika u društvu.

Gost urednik ovog broja Liječničkih novina je doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije. Iz zemljopisne raspoređenosti ove županije proizlaze specifičnosti i izazovi u funkcioniranju jednog od najvećih domova zdravlja u Hrvatskoj, pod čijim su okriljem ordinacije i objekti kako na priobalju - od Liburnije do Crikveničko-vinodolske rivijere, tako i u Gorskom kotaru te na kvarnerskim otocima.

U ovome broju pročitajte članak predsjednice Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLK-a prim. Ines Balint u kojemu upozorava na sve teži položaj liječnika obiteljske medicine te predlaže provediva rješenja i prijedloge koji mogu spriječiti devastaciju obiteljske medicine u Hrvatskoj.

Uz novosti iz Komore i zdravstva, donosimo iskustva studenata sa studija medicine na engleskom jeziku, te članak mlade liječnice, specijalistice pedijatrije koja je stekla neprocjenjivo radno i životno iskustvo zamijenivši veliki primorski grad manjim gradom u unutrašnjosti Hrvatske.

Pozivamo liječnike koji imaju sklonosti prema literarnom izražavanju, da svoju priču pošalju na natječaj za Liječničku kratku priču koji je objavljen u Liječničkim novinama. Ocjenjivačko povjerenstvo odabirat će najbolje priče koje će se objaviti u Liječničkim novinama.

Liječničke novine br. 201 dostupne su ovdje.

vrh stranice