Liječničke novine br. 203

20.10.2021.

Tema ovog broja Liječničkih novina predstavlja e-Akademiju, novu elektroničku platformu za edukaciju članova Hrvatske liječničke komore. Ovim novim, pionirskim projektom u Hrvatskoj, Komora postavlja temelje za elektroničku edukaciju liječnika, i to potpuno besplatno putem Portala za članove. Sasvim neograničen i brz pristup stručnim i ostalim edukativnim sadržajima omogućit će članovima HLK-a profesionalni, ali i osobni razvoj.

Naslovom svog uvodnika „Osam tisuća sedam stotina sedamdeset i osam“ predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić ističe crnu brojku, brojku koja na dan 11. listopada 2021. označava broj umrlih od COVID-19 u Hrvatskoj, broj koji je među najvećima u svijetu. Stoga, prije pozivanja na slobodu pojedinca i pravo na izbor, treba se prisjetiti broja 8778. Broja unutar kojeg zasigurno svatko od nas zna nekoga iz svojeg okruženja, poručuje Luetić.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar pita se u svome uvodniku što će pisati u budućnosti o sjećanjima na 2021. godinu. Hoćemo li ovu godinu izbjeći pamtiti po važnim događajima ako joj je 2020. nepovratno uzela „slavu“ zbog potresa i pandemije? Možemo li biti aktualni i zanimljivi bez spektakularnih tema, katastrofa i skandala, pita se prof. Zibar.

U ovom broju Liječničkih novina razgovarali smo s doc.prim.dr.sc. Sandom Stojanović Stipić, predstojnicom Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split. Podijelila je s čitateljima Liječničkih novina što su sve ona i njezin tim u JIL-u naučili u borbi s virusom u proteklih godinu i pol dana, zašto imaju dobre rezultate liječenja u posljednjem valu korone te kakav je položaj liječnika u pandemiji.

O sudskoj medicini u Hrvatskoj, njezinoj ulozi prilikom vještačenja, kako je organizirana edukacija sudskog medicinara te što je potrebno poboljšati u sudskoj medicini u Hrvatskoj, svoja iskustva za Liječničke novine iznosi izv.prof.dr.sc. Vedrana Petrovečki, specijalistica sudske medicine i patološke anatomije.

Gost urednik dr. Sonja Barač, specijalistica obiteljske medicine iz Metkovića predstavlja organizaciju primarne zdravstvene zaštite u dolini Neretve te kako to funkcionira u praksi, na terenu.

U novom broju Liječničkih novina pročitajte i brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva te medicinske literature. Donosimo i priče liječnika koji su uz medicinu, uspješni u sportu, odnosno umjetnosti. Uz to, godina je čitanja, pa je i toj temi posvećeno nekoliko zanimljivih članaka.

Liječničke novine br. 203. dostupne su ovdje.

vrh stranice