Liječničke novine br. 206

16.02.2022.

„Liječnici ili ubojice?!“ pita se u svom uvodniku predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić, osvrćući se na teške optužbe političkog populista i antivakserske zvijezde iz kojih se može zaključiti da su COVID potvrde zdravstvenih radnika doslovno „dozvole za ubijanje“ te da su zdravstveni radnici zapravo krivci ili odgovorni za velik broj oboljelih i umrlih od COVID-a. Kakve apsolutne neistine, preciznije rečeno opasne laži iznose njih dvojica, ističe Luetić te iznosi tri najvažnija razloga za visoku smrtnost od COVID-a u Hrvatskoj: relativno niska cijepljenost i obuhvat cijepljenja prema dobnim skupinama, epidemiološke mjere među najblažima u EU i slabo pridržavanje važećih mjera.

Kako nazvati ovo čudno vrijeme u kojemu se građanski neposluh pojavljuje u sasvim promašenim ulogama prosvjednika, na temelju netočnih premisa o pandemiji koje su odraz djelovanja kvazistručnog i nadriliječničkog svijeta? Glavna urednica prof. Lada Zibar nalazi grčku riječ za to: anomija. Anomija označava nepridržavanje normi ili slom bilo kakvih moralnih vrijednosti, standarda ili društvenih pravila koje bi pojedinci trebali slijediti. A dok se ne odmaknemo na sigurnu povijesnu udaljenost koja pruža jasniju perspektivu, jedino nam preostaje izdržati, ne popuštajući metafizičkim ezoterijama ni pedlja, poručuje prof. Zibar u svom uvodniku ovog broja Liječničkih novina.

Tema broja posvećena je Međunarodnom danu žena i djevojaka u znanosti. Dugogodišnje pristranosti i rodni stereotipi odvraćaju djevojke i žene dalje od područja povezanih sa znanošću, a prema podatcima udruge Sofija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, trenutačno je na svijetu manje od 30% žena istraživačica. U odnosu na muškarce, objavljuju manje radova, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju jednako kao i muški kolege. U temi broja donosimo iskustva hrvatskih liječnica i znanstvenica po pitanju spolne (ne)ravnopravnosti.

Razgovarali smo s prof.dr.sc. Tomislavom Franićem, zamjenikom predsjednice Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a koji za Liječničke novine govori postoje li češća kršenja etičkih normi i nepoštivanje liječničke etike u uvjetima pandemije te zašto se liječnici nalaze između pljeska i pljuske.

Uz brojne novosti iz Komore, zdravstva i medicinske literature, donosimo razgovor s prof.dr.sc. Borisom Labarom, pokretačem transplantacije koštane srži u Hrvatskoj te prof.dr.sc. Petrom Orlićem, doajenom hrvatske transplantacije. Čitatelje Liječničkih novina upoznajemo s djelovanjem udruge Crveni nosovi klaunovidoktori koji pomoću umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha pružaju psihosocijalnu podršku djeci na liječenju u bolnici, njihovim roditeljima, starijima i svima onima kojima je to najpotrebnije.

Liječničke novine br. 206 dostupne su ovdje.

vrh stranice