Liječničke novine br. 208

26.04.2022.

Uvodnik predsjednika HLK-a dr.sc. Krešimira Luetića posvećen je nedavno preminuloj dr. Vesni Bosanac, koja će ostati zapamćena kao srce i duša vukovarske bolnice, ali i grada Vukovara. Uz to, dr. Bosanac bila je i ostala ponos hrvatskog liječništva i Hrvatske, budući da je u okruženju bestijalnog rata i bezobzirne agresije pokazala kako zadržati humanost i profesionalnost liječeći ranjene i bolesne, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest pa čak i bez obzira kojoj vojsci pripadali. Dali ste najbolje od sebe onda kada je bilo najteže, upisao je dr. Luetić u knjigu sjećanja na posljednjem ispraćaju doktorice Bosanac.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svom uvodniku piše o odgovornosti u timskom radu, jednoj od tema ovogodišnjeg kongresa medicinskog prava koji se uz kongres KoKoZ-a početkom travnja održavao u Rovinju. U timskom radu, uključenom u svakodnevni liječnički profesionalni život, nema kolektivne odgovornosti. Svatko je odgovoran u okviru svojih kompetencija a hijerarhija ne osigurava imunitet podređenoga od odgovornosti. Medicinsko pravo se tiče nas liječnika puno više negoli smo često toga svjesni, i ovakvi skupovi, u kojima je Komora vrlo aktivna, to osvješćuju, artikuliraju problemska područja a nerijetko daju i argumentirane upute i na dokazima utemeljene odgovore, poručuje prof. Zibar.

U ovome broju donosimo razgovor s izv.prof.dr.sc. Goranom Hauserom, predsjednikom Vijeća HLK-a i dekanom riječkog Medicinskog fakulteta. Prof. Hauser govori o radu u Komori, o tome kakvo je stanje liječničkog kadra i kako je danas biti liječnik u Rijeci, zašto je važna suradnja medicinskog fakulteta i HLK-a te zašto se mladi liječnici ne trebaju bojati za svoju budućnost u Hrvatskoj.

Predsjednik Povjerenstva HLK-a za međunarodnu suradnju dr. Ivan Raguž predstavio je u temi broja „Godišnju anketu hrvatskog liječništva“, najnoviji projekt Komore. Radi se o anketi kojom će se među liječnicima, njih gotovo 16 tisuća, prikupiti podatci o položaju i stavovima liječnika koji rade u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Tim će se podatcima HLK koristiti kako bi bolje razumjela uvjete rada te izazove i probleme s kojima se liječnici susreću u svome radu. Prikupljeni podatci poslužit će kao dokazi pomoću kojih će se pojačati utjecaj Komore na donošenje zdravstvenih politika usmjerenih na ljudske resurse, pojašnjava dr. Raguž.

U ovome broju pročitajte izvještaj s panel rasprave o reformi zdravstva i položaju zdravstvenih radnika koja se održala u sklopu ovogodišnjih kongresa KoKoZ-a i medicinskog prava, kao i zaključke koje su usvojili Organizacijski odbor kongresa i komore u zdravstvu, članice KoKoZ-a, a koji će biti dostavljeni Ministarstvu zdravstva i Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora.

Uz novosti iz Komore i hrvatskog zdravstva, ovaj broj Liječničkih novina donosi brojne zanimljivosti iz povijesti medicine kao i sjećanja i razmišljanja prof. Josipa Pasinija, doajena hrvatske transplantacijske medicine.

Također možete pročitati iskustva o obiteljskoj medicini u područjima posebne državne skrbi iz perspektive triju mladih liječnica iz različitih dijelova Hrvatske. Rubrika Medicinsko pravo donosi članak o problemu određenja pojma eutanazije, koja je zbog neunificiranog definiranja i determiniranja jedno od najkontroverznijih pitanja suvremene bioetičke doktrine.

Liječničke novine br. 208 dostupne su ovdje.

vrh stranice