Liječničke novine br. 209

16.05.2022.

Uvodnik predsjednika HLK-a dr.sc. Krešimira Luetića „(Ne)prihvatljivost priziva savjesti“ u svibanjskom broju Liječničkih novina bavi se temom koja je izazvala veliko zanimanje javnosti te potaknula polemike, oprečna mišljenja, svjetonazorske i političke rasprave u hrvatskom društvu. Iako priziv savjesti proizlazi iz prava na slobodu savjesti i time je zajamčen međunarodnim pravnim dokumentima i hrvatskim propisima, liječnici koji su izrazili priziv savjesti prozivaju se u javnosti, ispadaju krivci, bivaju etiketirani. A zbog čega to? Samo zbog toga što su se drznuli koristiti zakonski dozvoljen institut, ističe Luetić.

Uvodnik glavne urednice Liječničkih novina prof. Lade Zibar „Profesionalizam“ osvrće se na temu ovoga broja, a to je Europski specijalistički ispit UEMS-a, koji je oznaka izvrsnosti u struci u Europi i svijetu. Hrvatski sustav sada prepoznatljivije nudi specijalistički ispit UEMS-a kao mogućnost koja zamjenjuje hrvatski specijalistički ispit. Hoćemo li to koristiti? Donose li nam sadržaji tih ispita veću širinu unutar onoga što smatramo profesionalnim, pita se prof. Zibar.

U temi broja predstavljamo Europski specijalistički ispit UEMS-a te donosimo iskustva hrvatskih liječnika koji su položili ovaj ispit. Sukladno hrvatskim propisima, liječniku s položenim specijalističkim ispitom UEMS-a priznaje se naziv specijalista određene grane. Uz to, sa svrhom promoviranja i poticanja kandidata, specijalizanata i mladih specijalista na pristupanje i polaganje tog ispita te informiranje mentora i svih drugih uključenih u proces specijalističkog usavršavanja, Radna skupina Nacionalnog povjerenstva za specijalističko usavršavanje doktora medicine predvođena prof.dr.sc. Nadom Čikeš i prof.dr.sc. Vesnom Kušec napisala je elaborat o Europskom specijalističkom ispitu UEMS-a koji je u travnju ove godine usvojen u Ministarstvu zdravstva kao ključni dokument u izradi standarda specijalističkog usavršavanja doktora medicine. Elaborat je dostupan na webu HLK-a ovdje.

Donosimo razgovor s predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore Anom Soldo, mag.pharm. koja je na nedavno održanom Kongresu KoKoZ-a i medicinskog prava iznijela prijedlog reforme zdravstva koji se odnosi na ljekarničku djelatnost, što bi uključivalo kreiranje sustava praćenja lijeka u zdravstvenom sustavu, povećanje sigurnosti pacijenta na odjelima te rasterećenje zdravstvenih radnika preusmjeravanjem procesa upravljanja lijekovima na bolničku ljekarnu i na ljekarnike.

U ovome broju dopisnik iz inozemstva je dr. Saša Gulić, specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenterologije koji iznosi svoje iskustvo rada u švedskoj bolnici te zanimljivosti o švedskom načinu života.

Uz novosti iz Komore, zdravstva i medicinske literature donosimo zanimljivosti iz povijesti medicine, kao i putopis o Meksiku te liječničku priču koja se nalazi u konkurenciji za izbor najbolje Liječničke kratke priče Liječničkih novina.

Liječničke novine br. 209 dostupne su ovdje.

vrh stranice