Liječničke novine br. 212

16.09.2022.

U svom uvodniku „Na mladima svijet o(p)staje!“ predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić objašnjava tko su te mlađe generacije liječnika i zašto su nezadovoljni sustavom u kojem rade. Da bismo ih shvatili, moramo postati svjesni generacijske razlike u profesionalnom mindsetu, poručuje Luetić, prisjetivši se izjave starijeg kolege, prof. Francka Ulricha Montgomeryja, dugogodišnjeg predsjednika Njemačke liječničke komore koji je u jednoj rečenici objasnio ovu generacijsku razliku: dok je starija generacija liječnika „živjela da bi radila“, srednja generacija „radi da bi živjela“, a najmlađa generacija „želi živjeti dok radi“.

Omalovažavanje našeg posla koje smo doživjeli u izgovorenim riječima „Ma, hajde!“ hrvatskog premijera izaziva osjećaje sve do tuge i ogorčenja kada mislima nanižem sve žrtve koje liječnici podnose u ovom društvu, u ovom sustavu, osobito u ovim stresnim godinama pandemije i potresa, komentira u svom uvodniku „Pih!“ glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar.

Tema ovog broja Liječničkih novina bavi se zahtjevima Hrvatske liječničke komore i Hrvatske udruge bolničkih liječnika prema Vladi Republike Hrvatske da se izjednače koeficijenti novih, usmjerenih specijalista sa specijalistima užih specijalnosti (subspecijalistima) koji su specijalizirali prema prijašnjim pravilnicima. Donosimo usporedbu trajanja novih i prijašnjih specijalističkih usavršavanja i kompetencija te primjere kako to izgleda u praksi.

Izvješćujemo i o prvoj kombiniranoj transplantaciji jetre, gušterače i crijeva u Hrvatskoj, još jednom pothvatu transplantacijskog tima Kliničke bolnice Merkur u Zagrebu.

U ovome broju razgovarali smo s gradonačelnikom Livna dr. Darkom Čondrićem, radiologom, članom Hrvatske liječničke komore koji se nakon mnogih godina u Hrvatskoj vratio u Livno. Kako je biti liječnik u BiH, koji su vitalni problemi zdravstva u BiH te s kojim se izazovima susreće kao gradonačelnik, otkrio nam je u razgovoru za Liječničke novine.

Dr. Ksenija Vučur Šimić iz Povjerenstva za mlade liječnike HLK-a pojasnila je promjene koje donosi novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

Uz brojne novosti iz Komore i hrvatskog zdravstva, donosimo i članak o konferenciji ISABS koja je pod predsjedanjem prof. dr. sc. Dragana Primorca krajem lipnja u Dubrovniku ugostila vodeće svjetske znanstvenike i nobelovce. I ove godine Hrvatska liječnička komora sponzorirala je sudjelovanje najboljih studenata završnih godina hrvatskih medicinskih fakulteta na ovoj konferenciji.

Putopisi će naše čitatelje odvesti u Transilvaniju i Brazil, a uspomene ih vratiti u ogulinsku Banovinsku bolnicu na prve operacije srca u Hrvatskoj prije II. svjetskoga rata te u poslijeratne bolnice i teške sudbine njihovih časnih sestara.

Liječničke novine br. 212 prelistajte ovdje.

vrh stranice