Liječničke novine br. 215

19.12.2022.

U svom uvodniku „Moralni hazard“ predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić piše o problemima koji su zajednički zdravstvenim sustavima diljem svijeta, a to su zbrinjavanje hitnih stanja i upravljanje „listama“ čekanja. Vezano za ove probleme, HLK je u e-savjetovanju o Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju predložila razradu obveznog sudjelovanja pacijenata za pruženu uslugu na bolničkom hitnom prijemu kada se radi o dolasku pacijenata bez uputnice koji ne rezultira hospitalizacijom ili produljenom opservacijom te obvezu sudjelovanja u troškovima za pacijente koji na vrijeme ne otkažu pretragu ili neopravdano izostanu s predviđenog termina. Smatramo da bi ova dva konkretna prijedloga pridonijela većoj odgovornosti u sustavu i učinila ga nešto funkcionalnijim i dostupnijim, zaključuje Luetić.

Srcem vatrenim osvaja se sreća i svijet, poručuje glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svome uvodniku. A započinje ga riječima Ivane Brlić Mažuranić „Grozno to mora biti kad čovjeku ništa nije sveto, ništa ga ne entuzijazmira, ništa mu ne imponira, nema ničega što bi štovao, živio samo za to. Grozno mora „praktičnim“ ljudom biti“.

U ovome broju donosimo razgovor s prof.dr.sc. Vandom Juranić Lisnić, dobitnicom državne nagrade za znanost za 2021. godinu. Za Liječničke novine ispričala je svoje viđenje zašto su žene danas sve vidljivije u znanosti te što joj je najveći izazov kada je u pitanju posao kojim se bavi.

Tema broja je SOP - Standardizirani operativni postupak kojim se propisuje tijek određene aktivnosti, uključujući sve njezine elemente, jedan od nekoliko vrsta dokumentiranih informacija koje se primjenjuju u sustavu kakvoće zdravstvene zaštite.

U ovom prosinačkom broju, uz najljepše želje doc. Krešimira Luetića i prof. Lade Zibar kolegicama i kolegama povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, donosimo i osvrt predsjednice Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renate Čulinović-Čaić i predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora prof.prim. Željka Krznarića na 2022. godinu.

Uz brojne novosti iz Komore i hrvatskog zdravstva, pročitajte i izvještaj s jesenskog sastanka Europskog udruženja mladih liječnika (EJD).

Svjetski poznati liječnik i profesor John P.A. Ioannidis sa Sveučilišta Stanford (SAD) i ove je godine objavio popis najutjecajnijih svjetskih znanstvenika. Među 2 % najutjecajnijih znanstvenika u 2021. godini nalazi se ukupno 91 znanstvenik iz Hrvatske, od čega 33 znanstvenika čije je primarno područje znanstvenog rada medicina i zdravstvo, dok se na popisu 2 % najutjecajnijih znanstvenika u cjeloživotnoj znanstvenoj karijeri nalazi ukupno 61 znanstvenik ih Hrvatske, od kojih su 23 medicinara. Podatci pokazuju kako naši znanstvenici ne zaostaju za svjetskim trendovima budući da najveći ukupan broj znanstvenika objavljuje radove upravo u medicinskom području. Pročitajte tko se sve od hrvatskih znanstvenika našao među 2 % najutjecajnijih svjetskih znanstvenika.

Liječničke novine broj 215 prelistajte ovdje.

vrh stranice