Liječničke novine br. 220

04.07.2023.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svom uvodniku se osvrnula na proteklih pet godina otkada je na čelu službenog glasila Hrvatske liječničke komore. Kako navodi, uredništvo je trajno stanje, zahtijeva vrijeme i strpljenje, prepoznavanje situacija u svijetu oko sebe, svakodnevno rađanje planova za članke, intervjue, teme, angažmane suradnika i sl. No, uza sve to, uređivanje Liječničkih novina proteklih pet godina je prof. Zibar bilo neizmjerna čast i zadovoljstvo.

Predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić u svom uvodniku „Manje stanovnika, više liječnika, a duge „liste“ čekanja – Kako to, kako to?“, daje objašnjenje za ovu pogrešnu i površnu konstataciju koja se u posljednje vrijeme često može čuti u javnom prostoru. Kada netko tko se ne bavi ili ne razumije organizaciju zdravstvenog sustava to govori, nije mu za zamjeriti. No, kada takve izjave iznose ljudi koji znaju ili bi trebali znati kako funkcionira zdravstveni sustav, a pri tome za duge „liste“ čekanja optužuju liječnike zbog manjka produktivnosti, onda možemo zaključiti da ili nemaju temeljna znanja o zdravstvu ili pokušavaju populistički usmjeriti odgovornost za „liste“ čekanja na liječnike, poručuje doc. Luetić.

Tema broja bavi se telemedicinom. Mreža telemedicinskih središta u Hrvatskoj danas pokriva 152 zdravstvene ustanove i broji 236 aktivnih telemedicinskih središta, a od 2019. do 2021. godine rast broja pruženih telemedicinskih usluga bio je eksponencijalan. Kako funkcionira ova mreža, kakva je budućnost telemedicine u Hrvatskoj te kako je regulirana zaštita osobnih podataka pacijenata u području telemedicine, pročitajte u temi ovoga broja.

Razgovarali smo s general-bojnikom dr. Borisom Zdilarom, pomoćnikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo i predsjednikom Povjerenstva MORH-a Hrvatske liječničke komore. Objasnio nam je koje su prednosti rada liječnika u MORH-u te zašto liječnici koji rade u vojsci moraju imati bar malo avanturističkog duha.

U rubrici o mladim liječnicima donosimo rezultate ankete o radu pod nadzorom koju je provelo Povjerenstvo HLK-a za mlade liječnike u svibnju ove godine. Prema provedenom istraživanju u kojemu je sudjelovalo gotovo 40 posto mladih liječnika, rad pod nadzorom ocijenjen je vrlo dobrim.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature, u rubrici o liječnicima umjetnicima donosimo članke o Jošku Baici, slikaru i liječniku te Dragutinu Košuti, kiparu i liječniku. Obojica su rođeni na isti dan, 12. lipnja, stoga se u ovome broju prisjećamo 100-godišnjice rođenja dr. Baice i čestitamo jubilarni 80. rođendan dr. Košuti, čija se skulptura našla na naslovnici ovoga broja Liječničkih novina.

Liječničke novine br. 220 prelistajte ovdje.

vrh stranice