Liječničke novine br. 223

16.10.2023.

U svom uvodniku „Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju, u likvidaciji“ predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić osvrnuo se na ovaj montypytonovski naziv još uvijek aktivnog pravnog subjekta koji najbolje opisuje njegovu apsurdnu sudbinu. Naime, ove godine navršilo se četrdeset godina od kada su Zagrepčani iz svojih osobnih dohodaka počeli izdvajati za izgradnju nove Sveučilišne bolnice u Blatu. Danas se tamo, na jugozapadnom ulazu u Zagreb nalazi nedovršeno ruglo, konglomerat betona i stakla, dobar primjer ponašanja naših (ondašnjih i sadašnjih) političkih elita koje nerijetko problem, kada se pojavi, jednostavno odgode, umjesto da ga pokušaju riješiti, na ovaj ili onaj način, poručuje Luetić. I dok specijalizanti/ce Sveučilišne bolnice Zagreb odlaze u mirovinu, bez da su ikada radili u bolnici za koju su specijalizirali, hoće li i njihova djeca otići u mirovinu bez nove suvremene sveučilišne bolnice u zapadnom dijelu Zagreba, pita se Luetić.

Naš jedinstveni izvršni urednik prof. Željko Poljak proslavio je 97. rođendan. Jednako lucidan, entuzijastičan i posvećen ovim novinama. Čestitamo i želimo mu da je još dugo s nama i u dobrom zdravlju, započinje svoj uvodnik „Doživjeti stotu“ glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar. A tko će u Osijeku i okolici doživjeti stotu, pita se prof. Zibar. Osječko zgarište je ona slika Hrvatske koju svako malo viđamo, vjerojatno u stilu bolje liječiti (gasiti požar) nego spriječiti. Zastaje mi misao od tuge i brige, i trenutačne i dugoročne, zdravstvene i gospodarske, piše prof. Zibar.

U ovome broju donosimo razgovor s prim.dr.sc. Borkom Pezo Nikolić, specijalisticom interne medicine i subspecijalisticom kardiologije, predsjednicom Hrvatske udruge za aritmije „Ritam Srca“. Što je elektrofiziologija, najmlađa grana kardiologije, kako tehnologija mijenja paradigmu kardiologije, postoji li potreba edukacije opće populacije o oživljavanju i to već gotovo od osnovne škole te što povezuje aritmologiju s poezijom, pročitajte u ovom članku.

Tema broja „Ostati ili otići?“ bavi se gorućim problemom hrvatskog zdravstva, odlaskom liječnika iz Hrvatske. Od 2013. godine kada je Hrvatska postala punopravna članica EU-a pa sve do danas, Hrvatsku je napustilo više od 1200 liječnika koji su otišli na rad u inozemstvo. Prosječna dob im je 35 godina. Mnogi od njih perspektivu nisu vidjeli ni po pitanju dobivanja specijalizacija, napredovanja, vrednovanja rada kao ni po pitanju uvjeta i zadovoljstva na radnom mjestu. Razgovarali smo s liječnicima o razlozima odlaska odnosno ostanka u Hrvatskoj.

U svome redovitom otvorenom pismu ministru zdravstva, dr. Samija Ropar postavlja pitanje gdje je nestao granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji je istekao u prosincu 2022. godine, a njegovo sklapanje se odugovlači, nauštrb prava djelatnika u zdravstvu, a naročito liječnika čiji je Sindikat nakon 10 godina konačno dobio reprezentativnost i mogućnost pregovora o pravima liječnika, a pregovora ustvari gotovo da i nema. Je li to bilo možda planirano, pita se u ovome pismu ministru dr. Ropar.

Uz brojne novosti iz Komore, zdravstva i medicinske literature, pročitajte članak o sportskom i profesionalnom životu mladog liječnika Mateja Jukića koji se kvalificirao na svjetsko prvenstvo u Ironmanu koje će se održati sljedeće godine na Havajima.

Liječničke novine br. 223 prelistajte ovdje.


vrh stranice