Liječničke novine br. 227

19.03.2024.

Svoj uvodnik „Zbogom robovlasničkim ugovorima“ u novom broju Liječničkih novina predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić posvetio je desetogodišnjoj borbi, zagovaranju, argumentiranju, pojašnjavanju, lobiranju i parničenju koje je prethodilo ovom velikom uspjehu hrvatskih liječnika.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u uvodniku „Liječnici – hrvatski brend (utopija ili distopija?)" ističe da bi ova država trebala prepoznati hrvatske liječnike kao nacionalni brend i s njima učiniti hrvatsko zdravstvo i hrvatske medicinske fakultete poželjnom radnom destinacijom za liječnike, medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike, poželjnom za studij medicine, za pacijente za liječenje i u konačnici za građane za život.

Razgovarali smo s dr. Samijom Ropar, savjetnicom predsjednika HLK-a i kolumnisticom Liječničkih novina na temu Pisma ministru. U intervjuu je pojasnila što ju je potaknulo na pisanje te kolumne, koje su rak-rane hrvatskog zdravstvenog sustava i koji su gorući problemi hrvatskog liječništva.

Tema broja je javni progon liječnika te kako zaštititi liječnike od eskalirajućih zastrašivanja i poziva na linč na društvenim mrežama. Iako je sloboda izražavanja jedno od temeljnih ljudskih prava, ona ima i svoje granice. Kada se granice slobode izražavanja prijeđu, dolazi do govora mržnje, javnog (verbalnog) linča ili progona i diskriminacije u stvarnom ili virtualnom svijetu. Donosimo upute što liječnik treba učiniti nakon što bude izvrgnut govoru mržnje, javnom linču te verbalnom ili fizičkom napadu odnosno nekom drugom obliku nasilja.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature, predstavljamo Specijalnu bolnicu Naftalan i njezin liječnički tim. Uz to, nekoliko mladih liječnica i liječnika, roditelja podijelilo je svoja iskustva kako se snalaze s problemom čuvanja djece za vrijeme rada, dežurstava, pripravnosti ili edukacije. Iz povijesti hrvatske medicine pišemo o prve tri hrvatske kirurginje, a putopis nas vodi u Boliviju, samozatajnu ljepoticu Anda i Amazone.

Liječničke novine br. 227 prelistajte ovdje.

vrh stranice