Liječničke novine br. 229

24.05.2024.

Povodom obilježavanja 17 godina od ulaska Hrvatske u Eurotransplant, tema ovog broja Liječničkih novina je transplantacija u djece. Program dječje transplantacije započeo je 1972. transplantacijom bubrega, a danas se u Hrvatskoj rutinski izvode transplantacije bubrega, jetre, srca i pluća u djece. Kako proces transplantacije organa u djece izgleda u praksi razgovarali smo s nekolicinom vrsnih liječnika u tom području.

Donosimo razgovor s prof. Željkom Krznarićem, predsjednikom Hrvatskog liječničkog zbora povodom nedavno obilježene 150. obljetnice ove najstarije strukovne udruge liječnika u Hrvatskoj.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature, pročitajte iskustva mladih liječnika sa specijalizacije iz kliničke farmakologije s toksikologijom.

Iz povijesti hrvatske medicine donosimo članak o životu dr. Srećka Šilovića, nekadašnjeg glavnog urednika Liječničkog vjesnika i predsjednika Zbora liječnika Hrvatske, a koji je u poslijeratnoj vladi Federalne Hrvatske kao pomoćnik ministra narodnog zdravlja 7. veljače 1946. potpisao odluku o obustavi rada Liječničke komore.

Dr. Edo Toplak nas vodi na daleki Uskršnji otok, a prof. Zibar najavljuje svoj putopis s Havaja.

Liječničke novine br. 229 prelistajte ovdje.


vrh stranice