Liječničke novine br. 230

11.06.2024.

U ovom broju Liječničkih novina donosimo razgovor s doc. Krešimirom Luetićem, upravo izabranim predsjednikom HLK-a u drugom mandatu. Pročitajte na što će se fokusirati u novom mandatu, kakav je položaj liječnika u Hrvatskoj, koji su najveći problemi hrvatskog liječništva te na koji način Hrvatska liječnička komora pomaže liječnicima.

U svom uvodniku „Vremeplov“ glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar ističe uspjeh hrvatske medicine, osobito u tansplantaciji. Ovaj put su transplantolozi s Merkura po prvi put u našoj zemlji izveli multivisceralnu transplantaciju čak pet organa. Ovaj uspješni tim krasi i naslovnicu ovoga broja Liječničkih novina.

Tema broja bavi se eutanazijom, koju Kodeks medicinske etike i deontologije definira kao „namjerno skraćenje života“. O ovoj iznimno važnoj temi za liječnike, ali i društvo u cjelini, razgovarali smo s eminentnim stručnjacima, liječnicima, psihijatrima, pravnicima i filozofima.

Gost urednik ovog broja je dr. Tanja Mikuličić sa Cresa koja nam sa svojim kolegama predstavlja lokalnu otočku medicinu koja se nažalost također bori s nedostatkom zdravstvenog kadra.

Objavljujemo i novi natječaj za najbolju liječničku kratku priču. Sve materijale (priča, životopis, fotografija) možete slati od 1. srpnja 2024. do 1. rujna 2025. na mail: lijecnickaprica@hlk.hr. Najbolja priča bit će krajem 2025. nagrađena godišnjom nagradom i posebnim priznanjem.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskoga zdravstva i medicinske literature, donosimo razgovor s mladim liječnikom Eduardom Oštarijašom koji je i licencirani pilot. A bez aviona možete u našim putopisima obići Havaje i Gruziju.

Liječničke novine br. 230 prelistajte ovdje.

vrh stranice