Liječničke novine br. 231

08.07.2024.

I dalje zajedno, poručuje u svome uvodniku doc. Krešimir Luetić, nedavno izabrani predsjednik HLK-a u drugom mandatu. Kako navodi, budući da je ovo drugi mandati na koji je izabran sa svojom zamjenicom dr. Vikicom Krolo, imaju odgovornost nastaviti s pozitivnim promjenama koje su pokrenuli u prethodnom razdoblju te ustrajati na inicijativama za unaprjeđenje hrvatskog liječništva i zdravstva. Prioritetni ciljevi su Zakon o radno-pravnom statusu liječnika, obvezujući vremensko-kadrovski normativi, cjelovita reforma specijalističkog usavršavanja i nastavak projekata usmjerenih edukaciji i stručnom usavršavanju liječnika.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar vjeruje u uspjeh starog/novog vodstva HLK-a pred kojim je još jedna petoljetka, a dinamička (ne)ravnoteža novih problema i zadataka nameće i nove i stare izazove. Nedostatak liječnika uz poboljšanje liječničkog statusa vodeća su područja kojima se treba posvetiti, poručuje prof. Zibar u svome uvodniku „Hrvatski snovi“.

U ovome broju razgovaramo s prof. Alanom Ivkovićem, specijalistom ortopedije koji je nedavno postao suradnim članom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Hrvatskoj.

Donosimo i razgovor s liječnikom Greggom Semenzom, jednim od nobelovaca koje je ugostio prof. Dragan Primorac na konferenciji ISABS koja se u lipnju održala u Splitu.

Tema broja bavi se značenjem hrvatskog jezika za profesionalni život liječnika. Donosimo mišljenja i iskustva liječnika i pravnika o jeziku liječništva, tj. pišu li liječnici dijagnoze na hrvatskom ili latinskom, postoji li neki propis koji bi to regulirao, zašto smatraju važnim da medicinski zapisi budu jezično pravilno napisani te na koji način se pisano izražavaju. Vezano uz tu temu, HLK s osječkim medicinskim fakultetom priprema priručnik „Hrvatski za liječnike“, a dobit će ga svi novodiplomirani liječnici u Hrvatskoj.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature pročitajte i koje ideale gaje naši članovi u profesionalnom i osobnom životu. A za malo osvježenja, putopis nas vodi na slapove Iguazu u Južnoj Americi.

Liječničke novine br. 231 prelistajte ovdje.

vrh stranice