Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE " />

Ministar zdravstva: „Novi Pravilnik o specijalizacijama najprimjereniji za ovaj trenutak“

01.12.2016.

Ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić komentirao je u srijedu najavljeni prosvjed mladih liječnika specijalizanata, specijalista i stažista pod nazivom "Zadržimo liječnike u Hrvatskoj" pred Ministarstvom zdravstva rekavši kako oni imaju pravo na prosvjed.

"Mladi liječnici imaju pravo prosvjedovati  i izraziti svoje nezadovoljstvo, a vjerujem da će, kada razmijenimo argumente, razumjeti da je novi Pravilnik o specijalizacijama, koji je pripremljen i na konzultacijama, najprimjereniji za ovaj trenutak, imajući u vidu interese pacijenata, mladih liječnika te bolnica i županija koje su zadužene za skrb o pacijentima", izjavio je Kujundžić.

Mladi liječnici će prosvjedovati 3. prosinca u simbolično vrijeme 11:55 (pet do 12) ispred Ministarstva zdravstva (Ksaver 200), kako bi ukazali na problem neujednačene prakse određivanja ugovornih obveza i neravnopravan položaj u koji su dovedeni, na nepovoljne uvjeta rada mladih liječnika uopće te posljedično tome rastućeg nezadovoljstva koji rezultira odlaskom na rad izvan RH.

Četiri zahtjeva mladih liječnika prema ministru zdravlja

Istaknuli su četiri zahtjeva prema ministru zdravlja; ukidanje svih „robovlasničkih“ ugovora i ujednačavanje svih ugovornih obveza u RH prema Pravilniku o specijalističkom usavršavanju (NN 62/16) i europskim regulativama, kontinuirano i centralizirano raspisivanje natječaja za pripravnički staž, plan konstruktivnih i stimulativnih mjera s ciljem zadržavanja liječnika u Hrvatskoj te stvaranje uvjeta za održivi javni zdravstveni sustav.

Posebno su nezadovoljni što je Ministarstvo zdravstva, unatoč ukazivanjima od strane strukovnih udruga i mnogih liječnika, najavilo izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine donesenog u srpnju i odredilo iznos odštete od cca 250 tisuća kuna u slučaju prekida specijalizacije ili otkazivanja ugovora o radu, čime im se opet ograničava profesionalna mobilnost i kretanje na slobodnom tržištu rada. Tim više što je najavljeni iznos odštete, ističu, paušalno utvrđen, upitne zakonske utemeljenosti te ne predstavlja stvarne troškove specijalizacije koji su višestruko manji.

vrh stranice