Nema više rada u Sloveniji bez odličnog znanja jezika!

10.11.2016.

Strani liječnici i drugo medicinsko osoblje iz članica EU-a i trećih zemalja, više se neće moći zaposliti u Sloveniji ako ne dokažu da aktivno vladaju slovenskim jezikom, odlučila je prošli tjedan slovenska vlada, prenosi Hina.

Liječnici, diplomirane medicinske sestre, diplomirane babice i magistri farmacije prema prijedlogu zakona koji regulira organizaciju javne zdravstvene djelatnosti, a koji još treba potvrditi parlament, za rad u Sloveniji morat će priložiti dokaze da imaju visoki stupanj C1 znanja slovenskog jezika koji im omogućuje komunikaciju s kolegama i pacijentima, te pisanje nalaza, uputnica i recepata.

Ostali stranci koji već rade ili konkuriraju za rad u slovenskom zdravstvu, morat će minimalno imati stupanj znanja službenog jezika B2, o čemu će prosuđivati njihov poslodavac.

U slovenskom zdravstvenom sustavu radi nešto manje od 6 tisuća liječnika i doktora stomatologije, a prema procjenama liječničkog sindikata Fides, nedostaje ih najmanje tisuću da bi se dostigao europski prosjek broja zaposlenih liječnika na populaciju za koju skrbe.

Predviđa se da će do 2025. godine, zbog starenja stanovništva i odlaska liječnika u mirovinu, Slovenija  trebati zaposliti još 1800 liječnika, a najtraženiji su liječnici obiteljske medicine i anesteziolozi.

vrh stranice