Novi, 184. broj Liječničkih novina

25.11.2019.

U uvodniku Liječničkih novina za mjesec studeni predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić, sudjelujući u obilježavanju tužne obljetnice, pita se „Što je nama Vukovar?“. U ovom broju glavna urednica Liječničkih novina prof. dr. sc. Lada Zibar tumači kako izraz Per aspera ad astra ne znači Preko leševa do cilja, te da nemamo opravdanje za ugrožavanje drugih čak ni kada nam je cilj uzvišeno pozitivan.

Budući da vrsni liječnici i specijalisti najvećim dijelom nepovratno odlaze iz hrvatskog zdravstvenog sustava, pitamo se tko nam dolazi. Stoga je tema ovoga broja Liječničkih novina posvećena postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija te prikazu koliko liječnika, iz kojih zemalja, koje dobi i kojih specijalizacija ulazi u naš zdravstveni sustav.
U razgovoru za Liječničke novine direktorica odnosa s članstvom HUP-a Milka Kosanović, dipl.iur., ujedno i direktorica HUP-Udruge proizvođača lijekova te članica Upravnog vijeća HZZO-a osvrće se na stanje i politiku zdravstvenog sektora u Hrvatskoj.
Zamišljenu ulogu ministra zdravstva u rubrici „Da sam ja ministar…“ preuzima prim.dr.sc. Ivan Žokalj, dr.med., član Vijeća Hrvatske liječničke komore.
Uz brojne prikaze stručnih skupova održanih u Hrvatskoj i inozemstvu, ovaj broj Liječničkih novina najavljuje 2. Kongres KoKoZ-a i 4. Hrvatski kongres medicinskog prava s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati od 13. do 15. ožujka sljedeće godine u Rovinju.

Liječničke novine za studeni 2019. možete prelistati ovdje

vrh stranice