Novi broj „Liječničkih novina“

13.03.2018.

Novi, 167. broj „Liječničkih novina“ posvećen je nezavidnom radno-pravnom statusu hrvatskih liječnika koji proizlazi iz činjenice da o njihovim radnim pravima s Vladom kao poslodavcem pregovaraju svi osim njih samih, te o nerijetkim slučajevima upućenih im prijetnji, o čemu u uvodniku pod naslovom „Prijetnja klanjem ili 'klanje' zakonom“ piše i predsjednik HLK-a doc.dr.sc. Trpimir Goluža.

Ravnateljica  Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić u opsežnom intervjuu govori o planovima s novom pulskom bolnicom, inicijativi o osnivanju medicinskog fakulteta u tom gradu te o odnosu političara, posebno lokalnih, prema zdravstvenoj problematici u Istarskoj županiji. U članku uz nadnaslov „HDZ stopama SDP-a i HNS-a“ donesen je prikaz okolnosti kako su liječnici izbačeni iz kolektivnog pregovaranja još 2014. godine, te kako se do sada, bez obzira na alarmantno stanje manjka liječnika i njihovog odlaska iz Hrvatske, ništa promijenilo nije.

U ovom broju objavljen je i članak o održanim tribinama čelništva HLK-a u hrvatskim županijama. „Treba li nam edukacija iz administracije o obiteljskoj medicini“, članak je o prvoj tribini u organizaciji Povjerenstva za mlade liječnike HLK-a. Iz pera članova toga Povjerenstva objavljen je i tekst o brojnim poteškoćama s kojima se susreću specijalizanti. Novine donose i članak o akciji „Deset dana bez čekanja“ koju su zajednički pokrenuli Komora i dvadesetak privatnih medicinskih ustanova. Iz Demografskog atlasa hrvatskog liječništva objavljen je tekst o interesu budućih studenata za studij medicine.

U stalnoj rubrici „Novosti iz medicinske literature“ objavljeno je više zanimljivih članaka među kojima i o nedostatnoj neurološkoj i kardiološkoj obradi nakon okluzije mrežnične arterije. Tu su još i zanimljivi članci iz rubrika „Iz medicinske jezične prakse“ o značenju riječi imunitet, te iz rubrike „Pravo i medicina“ pod naslovom „Kako i formalno 'nezakonita' presuda može ostati na snazi“.  Doc. dr. sc. Marija Selak  u stalnoj kolumni, u ovom broju „Liječničkih novina“ propituje teze i saznanja o kloniranju, te iznosi svoj stav.

Uvodnik doc. dr. sc. Trpimira Goluže možete pročitati ovdje   

Novi broj "Liječničkih novina" možete pročitati ovdje

vrh stranice