Obilježena 30. godišnjica prve transplantacije srca na Rebru

06.09.2018.

Klinika za kardijalnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb obilježila je u srijedu 30 godina od prve transplantacije srca koju je u rujnu 1988. obavio dr. Josip Sokolić s timom liječnika i medicinskih sestara KBC Zagreb, popularnog Rebra. Obilježeno je i 10 godina primjene mehaničke cirkulacije kod zatajenja srca i 20 godina djelovanja Klinike za kardijalnu kirurgiju.

U 30 godina na Klinici je obavljeno više od 300 transplantacija. Hrvatska je danas u samom svjetskom vrhu s 10 transplantacija srca na milijun stanovnika. Uz osnovnu djelatnost liječenja pacijenata sa srčanim problemima u Klinici za kardijalnu kirurgiju provodi se i edukacija studenata medicine u okviru nastave Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Također se provodi i edukacija liječnika na specijalizaciji iz opće kirurgije i kardiotorakalne kirurgije te subspecijalizaciji iz kardijalne i torakalne kirurgije.

Predstojnik Klinike doc. dr. sc. Bojan Biočina navodi da je Hrvatska danas u samom svjetskom vrhu s 10 transplantacija srca na milijun stanovnika.

"Na presađivanje srca čeka se ovisno o stupnju hitnosti - hitni pacijenti čekaju nekoliko tjedana, a oni koji su stabilniji nekoliko mjeseci. Čekanje je bitno olakšano uvođenjem mehaničke cirkulacijske potpore, odnosno mogućnošću ugradnje srčane pumpe ili umjetnog srca, što omogućuje da pacijent do transplantacije bude siguran i u dobrom stanju", istaknuo je Biočina na prigodnoj svečanosti.

Po podacima HZJZ-a od srčanih bolesti -infarkta miokarda, srčanih aritmija i prirođenih bolesti srca, u Hrvatskoj godišnje umire oko 25.000 ljudi, i te su bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

vrh stranice